מטפלים קוגניטיביים
התנהגותיים (CBT)
בראשון לציון ובאר יעקב
מהו CBT?
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא סוג של טיפול פסיכותרפי יעיל ונפוץ במיוחד, שעוזר למטופלים להבין את המחשבות והרגשות המשפיעים על התנהגותם.
העיקרון שעומד בבסיס שיטת הטיפול הזו הוא שהמחשבות והרגשות שלנו משחקים תפקיד בסיסי באופן בו אנחנו מתנהגים.
CBT נמצא אפקטיבי לטיפול במגוון הפרעות נפשיות, בהן פוביות, OCD, התמכרויות, דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, כעס, התקפי פאניקה, הפרעת קשב וריכוז ואפילו סכיזופרניה.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
שיחת ייעוץ ממוקדת עם ראש המכון
בזום או פנים אל פנים, 140 ש״ח
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
טיפול CBT נחשב לפסיכותרפיה ממוקדת. התערבות מבוססת ראיות, שדורשת מספר מצומצם יחסית של מפגשים ומסייע למטופל להתמודד עם בעיה ספציפית, עמה פנה למטפל.
למשל, אדם שעסוק בחשש טורדני על תאונות אוויריות עלול להימנע מטיסות. במהלך הטיפול ילמד המטופל לזהות ולשנות דפוסי חשיבה אוטומטיים, בעלי השפעה שלילית על ההתנהגות, התחושות והרגשות בעולם הפנימי.
הרעיון הוא שאם תעבדו על שיעורי הבית, התוצאות ניכרות די מהר.
מטרת ה-CBT היא ללמד את המטופל שלמרות שאינו יכול לשלוט בכל הרבדים של העולם הסובב אותו, הוא יכול לשלוט באופן בו הוא מפרש ומתמודד עם סביבתו.
CBT הפך פופולרי מאוד בשנים האחרונות בקרב מטפלים ומטופלים כאחד, ומכיוון שהוא קצר וממוקד הוא דורש פחות משאבים כלכליים מסוגי תרפיה אחרים.
ה-CBT נחקר רבות, מגובה אמפירית והוכח כיעיל בסיוע למטופלים להתגבר על מגוון רחב של התנהגויות לא סתגלניות, כאשר התמקדותו במטרות ספציפיות ובתוצאות עוזרת למדידת יעילותו. אחד מהדברים העיקריים בהם מתמקדת השיטה הוא שינוי המחשבות השליליות האוטומטיות שיכולות לתרום לקשיים רגשיים, לדיכאון ולחרדה ולהחריף אותם.
האם טיפול CBT מתאים לי?
ובכן, אם את/ה נכונים לשנס מותניים ולתרגל קצת שיעורי בית, אתם כנראה במקום הנכון. טיפול CBT מתאים למגוון רחב מאוד של בעיות:
החל מדיכאון, חרדה, פוביות, קשיי ויסות רגשי ופוסט-טראומה דרך הפרעות אישיות וכלה בתחלואה כרונית, כמו מאניה דיפרסיה וסכיזופרניה.
סוגים של CBT
בתהליך ה-CBT המטופל בוחן את מחשבותיו וראיות מהמציאות התומכות במחשבות הללו או סותרות אותן. כך הוא מקבל זווית ראייה אובייקטיבית וריאליסטית יותר על המחשבות התורמות לחרדה ולדיכאון. המודעות למחשבות השליליות, שפעמים רבות גם אינן ריאליסטיות, מתחילה להתניע דפוסי חשיבה בריאים יותר.
ב-CBT קיימים סוגים שונים של שיטות פסיכותרפיה שפותחו עם השנים, ביניהן:
טיפול רציונאלי-אמוטיבי (REBT)
טיפול רציונלי-רגשי הוא סוג של CBT שמתמקד בזיהוי ושינוי אמונות לא רציונאליות, קריאת תיגר עליהן ולמידה כיצד לזהות ולשנות דפוסי חשיבה כאלה. את השיטה פיתח הפסיכולוג האמריקאי אלברט אליס.
טיפול קוגניטיבי
ממוקד בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה מעוותים או לא מדויקים, תגובות רגשיות והתנהגויות. המהפכה הקוגניטיבית הופיעה כבר באמצע המאה הקודמת, כמענה לחסרונותיה של הפסיכואנליזה והטיפול הדינמי ככלי תוצאתי עבור רבים.
טיפול CBT מהגל השלישי
שיטת CBT ממשיכה להתפתח כל הזמן. אחרי הגל הראשון (טיפול התנהגותי) והגל השני (טיפול קוגניטיבי), הופיעה משפחה של טיפולים פסיכולוגיים שמבוססים על החשיבות של קבלה כתנאי לשינוי נפשי מיטיב ועמיד.
בין השיטות של הגל השלישי: טיפול דיאלקטי-התנהגותי, שמשלב אסטרטגיות כמו ויסות רגשי ומיינדפולנס, טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) וטיפול MBSR, שימוש בקשיבות ככלי טיפולי מרכזי.
לעתים תכופות אנשים חווים מחשבות ורגשות המרכיבים או מגבירים אמונות לקויות, אשר יכולות להביא להתנהגויות בעייתיות שיפגמו בתחומי חיים רבים, בהם משפחה, זוגיות, עבודה ולימודים.
איך טיפול CBT עובד?
כדי להילחם במחשבות ובהתנהגויות הללו, CBT מתחיל מזיהוי האמונות הבעייתיות ומלמידה כיצד מחשבות, רגשות מצבים יכולים לתרום להתנהגויות שאינן סתגלניות.
התהליך עלול להיות קשה, בעיקר עבור חולים שמתקשים באינטרוספקציה, אך יכול לבסוף להוביל לגילוי עצמי ולתובנות שהן חלק חיוני בתהליך הטיפולי.
החלק השני של הטיפול יתמקד בהתנהגויות שתורמות לבעיה באופן אקטואלי והמטופל ילמד ויתרגל מיומנויות חדשות שאותן יוכל ליישם בחיים האמיתיים.
במרבית המקרים CBT הוא תהליך הדרגתי שמסייע למטופל לצעוד לעבר שינוי התנהגות.
למשל, אדם הסובל מחרדה חברתית יכול להתחיל מלדמיין עצמו במצב חברתי מעורר חרדה. בשלב הבא הוא יתרגל שיחות עם חברים ומשפחה וכך יתקדם צעד צעד אל עבר התגברות על החרדה.
המטפל, מצדו, ייקח חלק אקטיבי מאוד בתהליך ויעבוד בשיתוף פעולה מלא עם המטופל להשגת מטרות שהוגדרו בתחילת הטיפול. המטפל יסביר למטופל על התהליך בפרוטרוט ולעתים קרובות ייתן לו שיעורי בית לביצוע בין המפגשים.
בהשוואה לשיטות פסיכואנליטיות, המעודדות חקירה עצמית שקצותיה פתוחים יותר, CBT הוא לעתים קרובות השיטה המתאימה ביותר עבור מטופלים שחשים יותר בנוח עם גישה מובנית וממוקדת שבה יש למטפל תפקיד מנחה. ואולם בכדי שהטיפול יהיה אפקטיבי, המטופל חייב להשקיע זמן ומאמץ בניתוח מחשבותיו ורגשותיו וביישום שיעורי הבית ולשתף פעולה עם אסטרטגיות כמו ניהול יומן, משחקי תפקידים, טכניקות הירגעות והסחות מנטליות.
CBT יכול להתאים במיוחד לאנשים שאינם רוצים בהכרח לשלב פסיכותרפיה עם טיפול תרופתי ואחד מיתרונותיו הגדולי הוא בכך שבמיומנויות ההתמודדות שייפתח המטופל הוא יוכל להשתמש גם במצבים עתידיים.
ומה הביקורת על השיטה?
אחת מהביקורות המרכזיות על CBT היא שישנם מטופלים שטוענים כי המודעות למחשבות שאינן רציונאליות ואינן בריאות אינה הופכת את שינויין לדבר קל.
זאת ועוד, CBT אינו נוטה לגעת בהתנגדויות פוטנציאליות תת-מודעות לשינוי.
מצפים לשמוע מכם!
מטפלי ה- CBT של מכון טמיר בראשון
מקורות:
Meyer, T., Scott, J. (2008) Cognitive behavioural therapy for mood disorders. Behavioural and Cognitive Psychotherapy 36: 685–693. doi: 10.1017/S1352465808004761.