טיפול קוגניטיבי התנהגותי
לילדים בירושלים
מתי רצוי לפנות לטיפול CBT לילדים?
נדיר שילדים פונים ישירות להוריהם ומבקשים טיפול בעקבות מצוקה רגשית. כמובן שבמקרים כאלה כדאי לפנות לטיפול CBT. לרוב, ילדים מתקשים להסביר מה מציק להם או שאינם מודעים לגמרי למקור הבעיה. ההורים יבחינו במצוקה דרך קשיים בתפקוד, או תפקוד שאינו תואם את המצופה בגילו של הילד. המצוקה עלולה לבוא לידי ביטוי בבעיות התנהגות, עצב מתמשך, עצבנות, קשיי שינה, קשיי קשב וריכוז, קשיי אכילה, קשיים חברתיים, דיכאון, קושי בקשר עם ההורים ופחדים מגוונים.
מכיוון שילדים מבלים שעות רבות במסגרת החינוכית ומכיוון שזוהי המסגרת המרכזית אשר בוחנת את תפקודם בהתאם למצופה מגילם, פעמים רבות הצוות בבית הספר יבחין וידווח על המצוקה. חשוב לשים לב לשינויים התנהגותיים בולטים, לרגרסיה לרמת תפקוד מוקדמת יותר (הרטבה, קשיי שינה, קושי להיפרד) ולתפקוד שאינו תואם גיל.
שתי הגישות המרכזיות בהן אני מטפל בקליניקת המכון בירושלים הן טיפול דינמי וטיפול קוגניטיבי- התנהגותי לילדים.
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי לילדים מתמקד לרוב בסימפטום ספציפי אותו מבקשים הילד והוריו לשנות. הטיפול עוסק בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא יעילים. כלי נוסף בו אני משתמש לאחרונה במסגרת טיפולים בגישה קוגניטיבית- התנהגותית לילדים הוא ביופידבק . כלי זה מאפשר משוב מידי על מידת המתח או הרגיעה הגופנית של הילד ובכך משפר את היכולת ללמוד לווסת רגשות.
בכל גישה טיפולית בילדים נעשה שימוש בכלים לא מילוליים כגון משחק וציור, שהם "השפה" בה ילדים יכולים להביע עצמם יותר בקלות. מעבר לטיפולים הפרטניים בילדים, אני מקיים גם הדרכות הורים. במסגרת זו אני נפגש עם ההורים במטרה לסייע להם לעזור לילד בקשייו. מכיוון שההורים הם הדמויות המשמעותיות והמשפיעות ביותר בחיי הילד, לעבודה עימם חשיבות גדולה בכל יצירת שינוי. ישנם מקרים בהם תתקיים רק הדרכת הורים ללא טיפול פרטני עם הילד.
איך מוצאים פסיכולוג ילדים לטיפול CBT מתאים לילדך בירושלים?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים עשוי לסייע לילדים ולמתבגרים סביב בעיות רבות. תפקיד מרכזי של הטיפול הוא לספק תמיכה רגשית לצד פיתוח מיומנויות להתמודדות עם חששות, חרדות וקשיים התנהגותיים מגוונים. חשוב לייצר מערכת יחסים מתאימה בין הילד או המתבגר לבין הפסיכולוג. הטיפול יכול לסייע בלמידת דרכים לפתרון קונפליקטים עם אחרים, בהבנת תהליכים רגשיים וברכישת דרכי התמודדות מועילות. מטרות הטיפול יכולות להיות ספציפיות, למשל, שינוי התנהגותי או שיפור מערכות יחסים עם משפחה או עם חברים. המטרות יכולות להיות כלליות, כגון, הפחתת חרדה או העלאת הדימוי העצמי. משך הטיפול קצר ומשתנה בהתאם לסוג הבעיה ולחומרתה.
כאמור, למערכת היחסים שנבנית בין המטפל לבין הילד יש חשיבות רבה להצלחת הטיפול. חשוב שהילד או המתבגר יחוש בנוח עם מטפל ה-CBT, ירגיש בטוח ומובן. תחושת הביטחון הכרחית בכדי לאפשר לילד לשתף ברגשותיו ובמחשבותיו ובכדי שיוכל להשתמש בטיפול ככלי לשינוי.
בואו נדבר על הדברים
החשובים באמת
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
חניתה לאופר פישר | פסיכותרפיסטית לנוער ומבוגרים במבשרת ציון
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
מקורות:
Clinical Practice of Cognitive Therapy with Children and Adolescents: Second Edition: The Nuts and Bolts. Robert D. Friedberg and Jessica M. McClure, 2018. Guilford press