איך מאבחנים התמכרות לקניות?
הקריטריונים המוצעים לאבחון הפרעת קנייה כפייתית כוללים מחשבות והתנהגויות הקשורות לקניות חוזרות או מתמשכות:
קנייה כפייתית או התמכרות לקניות כמצב קליני המאופיין על ידי דחפים בלתי נשלטים לקנייה, חוסר שליטה על הרגלי הרכישה, וכתוצאה מכך נזקים משמעותיים בתחומים שונים בחיים כמו חיי חברה, עבודה, וכלכלה -
-
עיסוק בקניות (דחף שאי אפשר לעמוד בפניו לקנות מוצר).
-
שליטה מופחתת על התנהגויות קנייה (בזבזות יותר זמן/כסף בקנייה ממה שנועד).
-
קונים מוצרים אך לא משתמשים בהם למטרות שהם נועדו לשרת.
-
שימוש בקניות כדי לווסת את מצב הרוח (כדי לחוות "שיא" או כדי להפחית מתח ושעמום).
-
כתוצאה מקנייה כפייתית, עולים רגשות שליליים, כמו אשמה, חרטה ובושה.
-
מצב רוח שלילי ותסמינים קוגניטיביים כאשר מנסים לסגת מההרגל הבעייתי - חרדה, חוסר שקט, כעס, דאגנות ורומינציות.
-
למרות ההשלכות השליליות, ממשיכים לעסוק בהתנהגות קניות לא מתפקדת.
אבחנה מבדלת
כאשר מאבחנים קנייה כפייתית, חשוב להבדיל אותה מהפרעה דו-קוטבית (ביפולרית), בה התנהגות הקנייה בעת התקף מאניה או היפומאניה נובעת מתחושת אופוריה או תחושת גדלות.
בנוסף, חשוב להבחין בין התמכרות לקניות לבין סכיזופרניה,שבה התנהגות הקנייה נוטה להיות מוזרה יותר וקשורה להלוצינציות או מחשבות לא מציאותיות.
11 סימנים המעידים על התמכרות לקניות
באתר מרפאת קליבלנד מוצעת רשימה של דגלים אדומים:
-
קניות הן הפעילות המועדפת עליך: כשיש לך זמן פנוי או אירוע חברתי, את/ה ישר חושב/ת על לצאת לקניות.
-
את/ה קונה דברים שאת/ה לא באמת צריך/ה או משתמש/ת בהם: יש לך הרבה מוצרים שהתווית עדיין עליהם? זה עשוי להצביע על צורך בריגוש מהקניות, פחות מצורך אמיתי.
-
את/ה נוטה להחזיר/ה מוצרים: האם את/ה מחזיר/ה לחנויות הרבה מהדברים שאת/ה קונה? אולי החזרת המוצרים היא רק תירוץ לצאת לקניות שוב.
-
את/ה קונה כדי לברוח מרגשות שליליים: אם את/ה קונה אחרי ריב או בתקופות לחץ בעבודה, ייתכן שאת/ה משתמש/ת בקניות כדרך להתמודד עם מצבים רגשיים קשים.
-
קיים גורם ספציפי שהוביל להגברת הקניות: ייתכן שהתחלת לקנות בצורה כפייתית בעקבות שינוי גדול בחיים, כמו אובדן של מישהו קרוב או ארוע טראומטי.
-
את/ה מרגיש/ה חסר שליטה: את/ה מרגיש/ה שאת/ה לא מסוגל/ת להפסיק לקנות, גם אם את/ה לא באמת רוצה.
-
הקניות משפיעות על תחומים אחרים בחיים שלך: אם את/ה עוזב/ת עבודה מוקדם או מבטל/ת תוכניות חשובות כדי לקנות, זה סימן שהקניות הפכו לבעיה.
-
את/ה מרגיש/ה חרטה או אשמה אחרי קניות: תחושת אשמה או בושה אחרי רכישות מעידה על כך שאולי את/ה קונה בצורה כפייתית.
-
את/ה משקר/ת לגבי הקניות: אם את/ה מחביא/ה מוצרים, משקר/ת לגבי המחירים או מנסה "לעגל פינות" כדי להסתיר את ההוצאות.
-
הקניות גורמות לבעיות כלכליות: אם את/ה לא מצליח/ה לשלם חשבונות בגלל הקניות, או אפילו חי בגללן במינוס מתמיד, זה סימן שיש לך מערכת יחסים לא בריאה עם כרטיס האשראי.
-
את/ה עוסק/ת בפעילות לא חוקית: גניבה, זיוף צ'קים או פעילות עבריינית אחרת כדי להשיג כסף לקניות. זה יכול להיות סימן טוב לכך שהמצב יצא משליטה.
סיווג אבחוני של התמכרות לקניות
הסיווג של ההפרעה הזו שנוי במחלוקת:
יש אמנם הסכמה כי מדובר בהפרעה פסיכולוגית נפרדת, אך המומחים עדיין חלוקים האם נכון יותר לסווג אותה כהתמכרות התנהגותית או כהפרעת שליטה בדחפים.
המדריך הפסיכיאטרי DSM-5 אינו מכיר נכון להיום בהפרעת קניות כפייתית כהפרעה נפרדת, אלא מתייחס אליה כסימפטום אפשרי בהקשרים אחרים, כמו הפרעת אישיות גבולית או מצבי מאניה.
מצד שני, ה-ICD-11 כולל את ההפרעה תחת הקטגוריה של "הפרעות אחרות של שליטה בדחפים".
ישנו ויכוח ער בקהילה המקצועית לגבי האופן הנכון ביותר לסווג את ההפרעה. כאמור, יש המציעים שהיא למעשה חלק מהתנהגויות ממכרות ואחרים רואים בה כהפרעת שליטה בדחף .
למרות ההשקעה והישיבה על המדוכה, סוגיות אבחוניות רבות נותרו לא פתורות, כולל הדיון לגבי סיווג ההפרעה, והצורך בהגדרת קריטריונים מדויקים יותר לאבחון וטיפול.
הבנה מעמיקה יותר של מנגנוני ההפרעה עשויה לתרום לפיתוח כלים טיפוליים יעילים יותר בעתיד.
שאלון תלות בקניות - BSAS
מענה לכל שאלה
(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):
מקורות:
Albers, S. (2024, July 30). How to tell if you’re addicted to shopping: Signs you’re a compulsive spender include lying about purchases, buying things you don’t use and treating shopping like a hobby. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/shopping-addiction
CS Andreassen, MD Griffiths, S Pallesen, RM Bilder, T Torsheim, E Aboujaoude. The Bergen Shopping Addiction Scale: reliability and validity of a brief screening test. 17(6): Front Psychol 1374 (2015).
Black D.W. (2007). “A review of compulsive buying disorder”. World Psychiatry. 6(1): 14-18.
Granero, R., Fernández-Aranda, F., Mestre-Bach, G., Steward, T., Baño, M., del Pino-Gutierrez, A., Moragas, L., Aymamí, N., Mallorquí-Bagué, N., & Menchón, J. M. (2017). Cognitive behavioral therapy for compulsive buying behavior: Predictors of treatment outcome. European Psychiatry, 39, 57-65. https://doi.org/10.1016/j.eurpsy.2016.06.004