האם טיפול זוגי עובד? הערכת יעילות של טיפול בשניים

 

 

 

טיפול זוגי נחשב לשיטת טיפול יעילה ומבוססת מחקרית לטיפול במצוקה זוגית ושיפור איכות הקשר בין בני זוג.

 

אבל מה אנחנו יודעים לגבי יעילותן של התערבויות זוגיות?

 

סקירה עדכנית מסכמת את הידע לגבי מידת היעילות של טיפול זוגי:

 

 

מחקרים מראים שהאדם הממוצע שעובר טיפול זוגי נמצא במצב טוב יותר בסיום הטיפול מאשר 70%-80% מהאנשים שלא קיבלו טיפול. זה שיעור שיפור שמתחרה או אף עולה על הטיפולים היעילים ביותר להפרעות נפשיות אישיות.

 

מספר גישות טיפוליות ספציפיות, כמו טיפול זוגי קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול זוגי התנהגותי אינטגרטיבי, וטיפול זוגי ממוקד רגש, נחשבות לטיפולים מבוססים היטב ויעילים לטיפול במצוקה זוגית.

 

טיפול זוגי נמצא יעיל גם לטיפול בבעיות ספציפיות בזוגיות כמו קשיים מיניים, בגידות, ואלימות בין בני זוג. בנוסף, מחקרים מראים שטיפול זוגי יכול להועיל גם בטיפול בבעיות רגשיות, התנהגותיות ובריאותיות של בן הזוג היחיד, כמו דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, ובעיות שתייה.

 

עם זאת, חשוב לציין שיש עדויות לכך שהאפקטיביות של הטיפול במסגרות קליניות רגילות, שבהן הטיפול לא מנוטר בקפידה, עשויה להיות נמוכה יותר מאשר במחקרים מבוקרים.

כמו כן, יש עדויות לכך שאצל כמחצית מהזוגות, ההשפעה של רוב הטיפולים הזוגיים דועכת לאחר מספר שנים של מעקב.

 

בסך הכל, טיפול זוגי נחשב לכלי טיפולי יעיל לשיפור מערכות יחסים ולטיפול במגוון בעיות זוגיות ואישיות. עם זאת, כמו בכל התערבות טיפולית, יש גם אתגרים ומגבלות שיש לקחת בחשבון.

 

 

מחקרים מראים שהשפעתו של הטיפול הזוגי משתווה, ולעתים אף עולה, על זו של טיפולים אישיים מקובלים. קצת כמו לקבל שני טיפולים במחיר אחד - שיפור היחסים והקלה בסימפטומים אישיים.

אבל כמו כל דבר טוב בחיים, גם לטיפול זוגי יש את האתגרים שלו. למרות ההצלחה המיידית, ההשפעה דועכת עם הזמן, מה שמדגיש את החשיבות של תחזוקה מתמשכת של היחסים.

 

 

מעניין במיוחד לראות כיצד הטיפול הזוגי התפתח והתאים את עצמו לעידן הדיגיטלי. בעקבות מגפת הקורונה, טיפול זוגי מקוון הפכו לנורמה, ולהפתעת רבים, הם מתגלים כיעילים לא פחות מפגישות פנים אל פנים. זה פותח אפשרויות חדשות לזוגות שבעבר התקשו להגיע לטיפול בשל מגבלות זמן או מרחק.

 

בסופו של דבר, המסר העולה מהמחקר הוא שטיפול זוגי הוא כלי רב-תכליתי ויעיל, אבל כמו כל כלי, האפקטיביות שלו תלויה במידה רבה באופן שבו משתמשים בו. עם הכוונה נכונה וגישה פתוחה, טיפול זוגי יכול להיות לא רק מציל יחסים, אלא גם מעצים ומשנה חיים.

 

 

 

מה משותף לכל טיפול זוגי שעובד?

 

למרות המגוון הרחב של גישות טיפוליות בעולם הטיפול הזוגי, מסתבר שיש מכנה משותף משמעותי בין כולן, מה שהמומחים מכנים "גורמים משותפים".

חלק מהגורמים האלה דומים למה שנמצא בטיפולים אישיים - למשל, יצירת ברית טיפולית חזקה בין המטפל לזוג המטופלים, הפחת תקווה, והקשבה למשוב.

 

מעבר למאפיינים משותפים לכל טיפול פסיכולוגי,  יש גם סט גורמים שייחודיים לטיפול זוגי.

אלה כוללים שמירה על מסגרת התייחסות זוגית, סגנון טיפול אקטיבי, שבירת דפוסי יחסים לא פונקציונליים ותמיכה בדפוסים בריאים, ומאמץ ליצור ברית טיפולית באשר ליחסים עצמם.

 

 

בטיפולים זוגיים שונים ניתן למצוא גם אסטרטגיות התערבות משותפות, ארגז כלים נרחב שכל מטפל זוגי משתמש בכלים מתוכו, גם אם בדרכים קצת שונות.

למשל, כמעט כל הגישות מנסות לקדם אמפתיה והבנה הדדית בין בני הזוג, לעודד משא ומתן ביניהם, להתמקד בחוזקות של הקשר, לחדש חיבור רגשי חיובי, ולפתח מודעות לתרומה האישית של כל אחד מהם לבעיה המשותפת.

 

אסטרטגיות נפוצות כוללות גם מעקב וזיהוי דפוסים, הקשבה פעילה, חינוך פסיכולוגי שמקדם יכולת מנטליזציה (היכולת להבין את מצבו הנפשי של האחר), עידוד של "ריכוך" בתקשורת, ויצירת חוויות שמחזקות את הקשר הרגשי בין בני הזוג.




 

פנו  להתאמה אישית של טיפול ומטפל/ת זוגי:

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

 

מקורות:

 

 

Lebow, J., & Snyder, D. K. (2022). Couple therapy in the 2020s: Current status and emerging developments. Family process, 61(4), 1359–1385. https://doi.org/10.1111/famp.12824

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025