מתמודדים עם משבר
לאחר שחרור מצה"ל?
לכאורה, השחרור מצה"ל, אשר מוגדר ע"י צעירות וצעירים רבים כיום המאושר בחייהם, אמור להיות מאורע משמח, מרגש ומלא באופטימיות. המסגרת הנוקשה והכובלת של הצבא, ממנה מרבית הצעירים כה שמחים להשתחרר, גורמת להם להרגיש שהשחרור יהיה מעין יציאה מעבדות לחירות. ועם זאת, צעירים רבים, שמספרם הולך וגדל עם השנים, חווים משבר לאחר השחרור מצה"ל, שהופך להיות אירוע מטלטל בחייהם, כך שכבר לא יודעים מה היו מעדיפים- להשתחרר או להישאר.
בארצנו, הצבא הינו התחנה האחרונה בחייו של האדם שבה השלב שבו אמור להימצא מוגדר לו מראש.
החל מגן חובה ועד לסיום השירות הצבאי, ברור לכל צעיר איפה בערך הוא אמור להיות בחייו, מה הוא אמור לעשות בהתאם לגילו. מרגע השחרור מהצבא, כבר אין עתיד מוגדר מראש, ובמקומו קיימות האפשרויות האינסופיות, אך הקשות, של החיים הבוגרים.
בעוד שחלק מהצעירים יודעים בדיוק אילו חלומות יגשימו אחרי הצבא, מה רוצים לעשות בחיים ומתי, צעירים רבים אחרים מוצאים עצמם חסרי כיוון ומלאי דאגות. אז אילו דאגות עומדות בפני צעירים שכל החיים לפניהם וכל האופציות פתוחות?
-
החברים מהצבא, אשר הפכו במקרים רבים למשפחה השנייה, לאחים לנשק ולמצוקה, אך גם אחים לאושר, עימם רגילים החיילת והחייל המשוחרר להיות ללא הפסקה, לפתע מתנתקים ממנו באחת. הצבא, אשר מחבר בין אנשים מכל רחבי הארץ במקום אחד, אינו משאיר להם שום מסגרת משותפת כאשר הוא נגמר, ועתה צריך לשמור על הקשר לבד, כשכך הדבר כבר הרבה יותר קשה. לעיתים בבת אחת הצעיר מאבד את קבוצת התמיכה הקרובה אליו ביותר, נשאר לבד עם שאלות הקשות.
-
מה הכי חשוב לעשות קודם? צעירים רבים רוצים לטייל, אך בשביל לטייל הם צריכים לעבוד ולהרוויח כסף. או האם בכלל להתחיל עם הפסיכומטרי, לסיים איתו ורק אחר כך לשקוע בעבודה? והצעירים בכלל רוצים חופש אחרי השירות הקשה שצלחו. ומה עם לימודים, מתי, איפה, כיצד יתקבלו, איזה ציונים צריכים, ומי יממן את הלימודים? שאלות רבות וחוסר וודאות קשה מלוות את הצעיר שבמקרים רבים מוצא עצמו אובד עצות.
-
פחד מהחיים הבוגרים. הצעיר המשוחרר מבין שעתה, כל החיים לפניו. אין עוד מסלול אחד שנסלל עבורו מראש, עתה, ההחלטות, השאיפות והשגתן תלויות אך ורק בצעיר. צעירים רבים מפחדים מהאחריות הכבדה שנופלת עליהם, מפחדים שיעשו את ההחלטות הלא נכונות עבורם, מפחדים שלא יהיו טובים במה שיבחרו.
-
אובדן משמעות. צעירים רבים עושים בצבא תפקידים משמעותיים ביותר, על אף היותם צעירים, חסרי ניסיון והשכלה. החל מלוחמים, שתרומתם העצומה מובנת מאליה, ועד לחיילי מודיעין, חיילי חיל האוויר ואפילו הפקידות והג'ובניקים- שלעיתים אחראיים לבדם על לו"ז של קצין בכיר ביותר, מתמקצעים בתפקידם הצבאי, יודעים עליו הכל ועושים אותו הכי טוב שיש. חיילים רבים זוכים לפקד על חיילים אחרים, לעזור לחיילים אחרים, להגן על המדינה, ממלאים תפקידים מלאי משמעות, שניתנו להם בגיל כה צעיר ומבלי הרבה מאמץ. עם היציאה לחיים האמיתיים, שם על מנת לקבל תפקיד משמעותי צריך לעבוד במשך שנים ארוכות וקשות, צעירים רבים חשים אובדן משמעות.
איך מתבטא המשבר לאחר השחרור מצה"ל?
בדומה לכל משבר, הוא מקבל צורה מעט שונה אצל אנשים שונים. יש שייקלעו לדיכאון, מצבי רוח ירודים, נטייה להתבודדות ולפסימיות. אחרים ינסו "לירות לכל הכיוונים", יחפשו בלי מנוחה מה לעשות, איך להתקדם, ויתקשו להתמקד בדבר אחד ולהחליט מה נכון עבורם באותו הרגע, ויש גם את אלה שיבחרו להשכיח את המשבר באופנים לא אדפטיביים, כגון צריכת אלכוהול מוגזמת או שימוש בסמים.
איך ניתן להתכונן למשבר לפני שהגיע, ולהתמודד עימו מרגע שהחל?
-
חשוב מאוד להתכונן ליום שאחרי השחרור. צעירים רבים מחפשים עבודה עוד לפני שהשתחררו, נרשמים להשלמת בגרויות או לקורסי פסיכומטרי, קובעים טיסות לחו"ל. חשוב שיהיה לפחות תכנון התחלתי, גם אם התכנון הוא לקחת חודש של חופש, העיקר שתהיה מטרה, אפילו נקודתית וקטנה.
-
חשוב להתכונן ביחד עם החברים הקרובים ליום שאחרי. לתכנן איך לשמור על הקשר, לשתף אחרים בתכנונים לאחר הצבא, לנסות לחשוב ביחד, להתעצב ביחד, להתרגש ביחד. כמו תמיד בחיים, ה"ביחד" מרפא ומקל.
-
חשוב שלא להיבהל ממגוון האופציות הקיימות, הדרכים אליהן אפשר לפנות וההחלטות הקשות שצריך לקחת. צריך לזכור שהצעיר המשוחרר עדיין מאוד צעיר, יכול לפנות לעשרות דרכים ולהתחרט, ועדיין יהיה לו זמן רב לשנות את ההחלטה. כמעט שום החלטה אינה הרת גורל, הכל בר שינוי ולכן- גם להתנסות ולגלות שטעינו זו חוויה מעצימה ולא בזבוז זמן. חשוב לראות את התקופה הזו, במידה והיא אכן מלאה בבלבול, כהזדמנות נפלאה לחיפוש אחר זהות אישית ומימוש עצמי.
במידה והצעיר המשוחרר חש חוסר אונים, חוסר כיוון במשך תקופה ארוכה, מתקשה להתגבר על השחרור מהצבא ולמצוא כיוון חדש, כדאי לשקול לפנות לייעוץ מקצועי לחיילים משוחררים ובמקרה הצורך גם לטיפול רגשי קצר מועד , שיסייעו לו למצוא את ההחלטות הנכונות עבורו מתוך הקשבה לקול הפנימי ויעזרו לו למצוא את האנרגיות בתוכו להתחיל לצעוד במסלול הנבחר.
בין אם אתם הורים לחיילים משוחררים
ובין אם אתם חיילים או חיילות
שזה עתה פוגשים וקצת חוששים מהחיים האזרחיים,
תאמו איתנו:
עם ראש המכון / מומחה ספציפי-
בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)
התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי
(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):
לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר
עדכון אחרון:
22 בדצמבר 2023