מהי פסיכולוגיה תעופתית
ומה עושה פסיכולוג תעופתי?
מהי פסיכולוגיה תעופתית?
פסיכולוגים תעופתיים לומדים לעומק התנהגות של טייסים ובעלי תפקידים אחרים בצוותי אוויר, מבצעים מחקרים אודות גורמי אנוש קוגניטיביים שתורמים לבטיחות בתעופה (כמו חישה, תפיסה וזיכרון), מפתחים עזרי אימון חדשים (כמו סימולטורים) ומסייעים בסינון ובבחירת עובדים.
תפקידים טיפוליים
בהיבטים הקליניים, הפסיכולוג התעופתי מיומן מאוד במפגשים תדירים עם גברים ונשים שעובדים כצוותי אוויר.
הם מקיימים מפגשים קבועים עם טייסים, דיילים, נווטים, ׳פרסרים׳ (הפרסר אחראי על ניהול השירות בטיסות מסחריות), בכדי לספק שירותי ייעוץ פסיכולוגי לטיפול בחרדות ומתחים שקשורים לעבודה האינטנסיבית עמה הם מתמודדים.
כן, לפעמים עולים מצבים שבהם, out of no where, דיילת חווה חרדת טיסה אחרי כמה שנות ניסיון.
טראומה
ספציפית, הפסיכולוג התעופתי במקרה של איומי טרור, אסונות ותאונות שכרוכים בהתרסקויות אוויריות, מוות של איש צוות, כשלים בציוד ואסונות אחרים.
במקרים בהם מעורבת טראומה נפשית, תפקיד הפסיכולוג התעופתי קריטי ובולט בהתערבויות קבוצתיות לכל העובדים המעורבים, כמו גם למעגלים מרוחקים יותר, במטרה להתמודד באופן יעיל פסיכולוגית עם עיבוד הטראומה
אבחון
לא פחות חשוב, שמירה ומעקב אחר הבריאות הנפשית של טייסים נחשבת למשימה חיונית ביותר.
צוותי אוויר חווים הרבה לחץ ושחיקה. בעשור האחרון אירוע שני מקרים בהם התאבדו טייסים בחברות תעופה אזרחיות, לפחות אחד מהם סבל מדיכאון קליני סמוי.
תפקיד הפסיכולוג התעופתי, אפוא, הוא לנהל אבחונים פסיכולוגיים שוטפים, תהליכים של הערכת האישיות ובחינה של שינויים ומשברים בחייהם של טייסים.
צפו בסרטון קצר שמבאר את העיסוק של פסיכולוג תעופתי:
תפקידים תעסוקתיים
בהיבט התעסוקתי, פסיכולוג תעופתי עשוי לפתח, למשל, מבדקים פסיכולוגיים ספציפיים לסינון מועמדים לתפקידי טיס בכירים, לדיילים או למיומנויות עבודת צוות לצד אנשי מקצוע אחרים.
במקרים מסוימים מעורב הפסיכולוג גם בעיצוב חלקים פנים-המטוס השונים.
הכשרה בפסיכולוגיה תעופתית
אתם בטח שואלים, איך ואיפה לומדים את המקצוע המגניב הזה?
ובכן, ככל הידוע לנו, אין תוכניות לימודים שמציעות מסלול תואר שני ספציפי בפסיכולוגיה תעופתית, לא בישראל ואפילו לא בארצות הברית.
לכן, מרבית העוסקים והעוסקות בתחום מגיעים ממגמות אחרות בפסיכולוגיה, כמו פסיכולוגיה קוגניטיבית, פסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה ייעוצית (שכבר לא קיימת בישראל, הייתהעד שנת 2000 מגמה להכשרת פסיכולוגים ייעוציים באוניברסיטת תל אביב), פסיכולוגיה תעשייתית-תעסוקתית, או פסיכולוגיה חברתית.
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר
עדכון אחרון:
25 ביולי 2023
מקורות:
Masi, G., Amprimo, G., Ferraris, C., & Priano, L. (2023). Stress and Workload Assessment in Aviation-A Narrative Review. Sensors (Basel, Switzerland), 23(7), 3556. https://doi.org/10.3390/s23073556https://doi.org/10.3390/s23073556
Minoretti, P., & Emanuele, E. (2023). Health in the Skies: A Narrative Review of the Issues Faced by Commercial Airline Pilots. Cureus, 15(4), e38000. https://doi.org/10.7759/cureus.38000https://doi.org/10.7759/cureus.38000