רבים המעוניינים לקבל עזרה נפשית מתחבטים בשאלה האם לפנות לייעוץ ממוקד או לטיפול פסיכולוגי באינטרנט או פנים אל פנים, ומה בכלל ההבדל בין ייעוץ לבין טיפול.
גם כאשר מדובר בהתייעצות פרטנית, ובעיקר כשמדובר בקבלת ייעוץ או טיפול תעסוקתי, זוגי, הורי או משפחתי, מדובר בשאלה רלוונטית מאוד ומשמעותית לפתרון הבעיה.
מה ההבדל בין טיפול פסיכולוגי לייעוץ פסיכולוגי?
נתייחס תחילה למה שידוע וברור:
טיפול פסיכולוגי מורשים לעשות רק פסיכולוגים.
ייעוץ, פסיכותרפיה, אימון והנחיה מורשה לעשות כל אנשי המקצוע מבריאות הנפש שעברו הכשרה מתאימה בפסיכותרפיה (עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים בהבעה ויצירה, יועצות חינוכיות וכמובן פסיכיאטרים).
שימו לב - זה לא אומר שפסיכולוג עדיף מקצועית על עו"ס קליני פסיכותרפיסט, אלא שהחוק אינו מתייחס כיום להגבלה על עיסוק בפסיכותרפיה, אלא רק בפסיכולוגיה.
מעניין שבארה"ב מדברים על מטפל כ- "Therapist" בעוד שבארצנו נהוג לומר "פסיכולוג".
ייעוץ הוא במרבית המקרים ממוקד יותר מטיפול פסיכולוגי. מטרתו היא להכווין, להמליץ, להציע דרכי התמודדות וכללים מותאמים אישית להתנהלות נכונה יותר או לשיפור המצב שנמצא על סדר היום. הייעוץ מתאים במיוחד למי שנתקל בקושי ממוקד ונקודתי, צומת של קבלת החלטות, אשר טרם הספיק להשפיע על תחומי חיים נוספים.
בעיה נקודתית או בעוצמה שאינה חמורה, יכולה להיפתר בעזרת הכוונה ואינה בהכרח מצריכה טיפול פסיכולוגי יסודי. לעיתים, קשה לאדם להתמודד עם שינויים בחייו, אך אין הדבר מעיד על בעיה נפשית כלשהי או על כך שהאדם זקוק לטיפול פסיכולוגי ממושך. לעיתים מספיק שיסתייע בהכוונה נקודתית ובהדרכה שיעניק לו הייעוץ הנפשי, אפילו במפגש אחד בודד!
לדוגמא, לעיתים הורים בתחילת דרכם מתקשים לנהל שגרת יום לאחר הולדת ילד ראשון, ולכן מספיקים ייעוץ והכוונה נקודתיים על מנת לסייע לזוג הצעיר לייצר שגרה. גם הורים לפעוטות נתקלים בקשיים מרובים אשר רובם נקודתיים ואם לא יחלפו מעצמם- יחלפו בעזרת ייעוץ ממוקד.
בניגוד לדוגמאות הללו, כאשר מדובר בבעיה ממושכת יותר, נרחבת יותר, אישיותית יותר או כזו שמשפיעה על האדם (או סביבתו -בני הזוג, המשפחה, עמיתים לעבודה) גם בתחומי חיים נוספים, לעיתים אכן יש צורך בטיפול פסיכולוגי כיוון וייעוץ בלבד אינו מצליח לפתור את הבעיה בכללותה ולאורך זמן.
לעיתים, טיפול פסיכולוגי מגיע לאחר הייעוץ, כאשר לאדם כבר ידוע מה צריך לעשות אך אינו מצליח לפתור את מצוקתו על בסיס הידע הזה בלבד. כשיש חסמים שאינם מאפשרים לו להתקדם ולהתמודד עם בעיותיו, יש צורך בהתערבות משמעותית יותר עם פסיכולוגים מומלצים ופסיכותרפיסטים טובים.
רבים מעדיפים לפנות לייעוץ נפשי כיוון ורוצים הכוונה מיידית, "כאן ועכשיו", ומתקשים להכיר בעומקה של הבעיה ממנה הם סובלים. לעיתים ייעוץ מיידי לא יעזור כלל כשהאדם נמצא בתקיעות מסוימת שלא מאפשרת לו להתקדם מהמצוקה אליה נקלע. במצבים אלו, כמעט ואין מנוס מטיפול פסיכולוגי, שלרוב אמנם אינו מספק פיתרון מיידי, אך בחלוף מספר שבועות יוכל לספק שיפור מורגש ודרכי התמודדות יעילות יותר היוצרות השפעה עמידה וארוכת טווח.
לעיתים, למרות הבנת ההבדל בין ייעוץ לטיפול, רבים מתלבטים למי מהשניים בדיוק הם זקוקים. לא כל אחד יכול להגדיר לעצמו האם בעייתו גדולה, קטנה, נרחבת ועד כמה היא משפיעה עליו. למקרים אלה, חשוב לדעת כי עדיף לבחור ביועץ שמוסמך גם כפסיכולוג קליני. כלומר, עדיף לבחור באיש מקצוע מתחום בריאות הנפש, אשר במרבית המקרים מוסמך גם לייעוץ וגם למתן טיפול פסיכולוגי ויוכל לזהות ביעילות יתרה את אופי הבעיה ואת צורת ההתמודדות המיטבית עימה. בכל מקרה, תמיד ניתן להתחיל מייעוץ ובמידה והוא אינו נותן מענה מספק, לפנות לטיפול פסיכולוגי.
מה ההבדל בין ייעוץ פסיכולוגי לטיפול CBT?
בעוד שמטפלי CBT ומטופליהם עובדים ביחד לשינוי דפוסי ההתנהגות או החשיבה של המטופל, ייעוץ הוא פחות הנחייתי וישיר. במילים אחרות, ייעוץ פסיכולוגי חותר לעזור למטופל להבין טוב יותר את עצמו ולמצוא את הפתרונות המתאימים לו להתמודדות עם בעיותיו, דרך הקשבה, אמפתיה, עידוד ואתגר.