אוזלת יד מכוונת / מזויפת (Weaponized incompetence) היא ביטוי המתייחס למצב בו אדם מעמיד פנים שאין ביכולתו לעשות דבר מה כדי שמישהו אחר יעשה זאת במקומו.
היא מתאפיינת בניסיון התחמקות, בהיתממות או בעשיית עבודה גרועה במתכוון.
למרות שהיא שכיחה אצל גברים ונשים כאחד, יש הטוענים כי מדובר לרוב במניפולציה גברית מיזוגנית, שפשוט מגייסת את נטייתן של נשים רבות לקחת אחריות על העניינים.
לעיתים אף מיוחסת להתנהגות הזו וריאציה של גזלייטינג בזוגיות, שכן מדובר באסטרטגיה שמעמתת ומערערת את שיפוט המציאות של הפרנטר המתופעל.
המונח Weaponized incompetence נטבע במקור ב-2007, ונמצא במגמה לאחרונה ב-TikTok.
להאשטאג #weaponizedincompetence יש כמעט 20 מיליון צפיות ואלפי גולשים שחולקיםאת הביטויים של דפוס התנהגות זה בקשר עם בן/תהזוג שלהם.
אוזלת יד מזויפת יכולה להתקיים בין בני זוג, בין חברים או במקום העבודה, והיא עלולה להפוך לבעיה אמיתית כשמתמרנים באמצעותה אדם על בסיס קבוע.
למשל, גבר שטוען שלא מפנה אף פעם כלים מהמדיח כי הפרטנר/ית יודע יותר טוב איפה שמים את הכלים.
לא צריך להכביר בהסברים,פשוט אין מצב שלא נתקלתם באוזלת יד מזויפת (ואנחנו משאירים אפשרות שבתנאים מסוימים גם אתם קצת כאלה : -) ):
למשל, אם ביקשתם מבן או בת הזוג לעזור במשהו בבית וגילית שהעבודה שעשה כל כך גרועה, למה שלא תעשו את זה בפעם הבאה בכוחות עצמכם?
הנה, תראו איך פרנקו גורם לשירלי להבין
שעדיף לה כבר לשלוח אותו ואת הילדים הביתה
ולהמשיך עם הקניות בסופר בלי עזרה של אף אחד:
להן כמה דוגמאות של משפטים אופייניים בהם משתמשים אנשים שנוקטים בטקטיקה של אוזלת יד מכוונת:
-
״את/ה הרבה יותר טוב/ה ממני בזה״.
-
״אני מפחד/ת שלא אעשה את זה טוב״.
-
״אם אני אעשה את זה, בטוח משהו ישתבש״.
-
בוא/י,תעשה אתה עוד פעם ואני אלמד לפעם הבאה (זה כבר די שקוף...).
-
״אני אתן לך לעשות את זה״.
בבית, התנהגות של אוזלת יד מזויפת נפוצה בהקשר של מטלות כמו גיהוץ, תליית תמונה, החלפת חיתול לתינוק או קיפול בגדים אחרי כביסה.
באסטרטגיה זו, שעשויה להתברר כמוצלחת מאוד להתחמקות ממטלות, משתמשים גברים ונשים כאחד, וככל הנראה לומדים אותה מדמויות בבית שגדלנו בו.
למשל, יש הרבה מצבים בהם ילד שרואה את אביו מתחמק שוב ושוב ממשימות של תחזוקת הבית ייטה להמשיך בדפוס דומה גם בבגרותו.
חשוב לזכור שיש מקרים שבהם האדם שהתבקש לעזור רוצה בכנות שיראו לו איך לבצע את המשימה כי הוא פוחד לשגות, אך ההתנהגות עשויה להפוך למכוונת כשמדובר במטלות פשוטות כמו קנייה של מצרכים, שאותן הוא יודע לבצע היטב, מתוך הבנה שבפעם הבאה לא יבקשו ממנו.
למרות שבהתחלה ״חוסר האונים״ עשוי להיראות תמים, משעשע ומעורר אמפתיה, הוא יכול להפוך לדרך התחמקות ממשימות ו״השלכתן״ על אחרים.
מערכות יחסים צריכות לשמור על איזון הדדי בין לקחת לבין לתת, למרות שיש מקרים שבהם יותר מטלות נופלות על צד אחד מסיבה לגיטימית, למשל תמיכה בפרטנר חולה.
האם בן/בת הזוג שלי נוקט באוזלת-יד מזויפת?
אהה, מי שחושד שהוא מתמודד עם בן או בת זוג הנוקטים באוזלת יד מזויפת, צריך לשאול את עצמו שתי שאלות:
1. האם אני עושה את רוב העבודה הקשה בעוד שהפרטנר מתרווח וטוען לאוזלת יד אפילו כשמדובר במטלות די בסיסיות?
2. האם התסכול שלי גובר ככל שהפרטנר אינו נוקף אצבע?
אם את/ה רוצה להיכנס לסבך הדינמיקה הזו קצת יותר, ולראות האם היא מתרחשת בזוגיות שלך, קראו מאמר זה באתר Bustle (באנגלית).
איך מתמודדים עם התופעה?
כדי לפתור את הבעיה, צריך קודם כל לשבת ולשוחח עם הפרטנר על התחושה שההתנהגות הזו גורמת.
חשוב להסביר לו שהבחנתם בהתנהגות הזו שוב ושוב ושהיא גורמת לתחושה של היעדר הדדיות.
׳שיחת בירור׳ חיונית לפני שעושים משהו והיא עשויה גם לחסוך מתחים מיותרים:
למשל, יש סיכוי די גבוה שלפרטנר אין מושג על מה אתם מדברים ושיכולותיו מוגבלות פשוט כי הן מוגבלות.
אבל אם אתם קולטים שזה לא בדיוק ככה ואם הבעיה מתמשכת ומתרחבת למטלות נוספות למרות שפתחתם מה שאתם מרגישים והוא מתכחש, יתכן וכדאי לחפש עזרה אצל מטפל/ת זוגי/ית טוב.
עצה של איש/ת מקצוע יכולה להעניק לשני בני הזוג הזדמנות ליישר ציפיות עם המציאות, לבטא בעיות לא מדוברות במרחב מקצועי בטוח, לדון יחד בהשפעתן על מערכת היחסים ולבחון אסטרטגיות יעילות לפתרונן.
עדכון אחרון:
11 במרץ 2022
מקורות:
מיכל גרוסברג וולף (2022), אבא לא פגום, אבא עובד עלייך. מתוך אתר מאקו, 11/03/22. https://www.mako.co.il/home-family-relationship/family/Article-16d35354c147f71027.htm
Kristine Fellizar (2021). Weaponized Incompetence, The Common Form Of Gaslighting That's Trending On TikTok. in Bustle: https://www.bustle.com/wellness/weaponized-incompetence-manipulation-tactic