זוגיות מורכבת משני אנשים נפרדים שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו. אפשרי כי העולמות יהיו קרובים מבחינת תחומי עניין או נקודות השקה למיניהן, ואפשרי גם כי העולמות יהיו רחוקים שנות אור זה מזה.
זוגיות היא עבודה, ולא מעט סיטואציות בחיינו מאתגרות את הזוגיות ומשפיעות עליה. חוויות טראומטיות משפיעות באופן אינדיבידואלי על האדם שנפגע, אך יש לה השלכות רבות גם על הסביבה של אותו אדם. כשמסתכלים על קשר זוגי, ההשלכות של הטראומה עשויות להשפיע גם על בן-הזוג שלא חווה את הטראומה, רק בשל היחסים האינטימיים וההימצאות בצמוד לאדם הטראומטי.
אם מסתכלים על טראומה בהקשר לזוגיות, מחקרים מצביעים על שיעורי פרידה וגירושין גבוהים יותר אצל אנשים שחוו טראומה פיזית או מינית בילדותם (Whisman, 2006).
גם טראומה שנחוותה בשנות הבגרות אצל האדם נמצאה כבעלת השפיעה על מערכות יחסים, בפרט כשמדובר בשני אנשים שחוו טראומה ולא רק אחד מבני הזוג (Riggs, 2014).
באשר לטיפול בטראומה, אנו יודעים כי טיפול EMDR נמצא יעיל בטיפול בנושא, כטיפול שמפחית טראומה, דיכאון וחרדה, אך הטיפול בשיטה זו קיימת בטיפול פרטני בלבד.
לאור ההבנה כי כאשר הטראומה משפיעה גם על מערכת היחסים הזוגית, אנו רואים ניצנים של הכנסת הטיפול ב-EMDR לעולם הטיפול הזוגי (Linder, Niño, Negash, & Espinoza, 2021). פרוטוקול עבודה הנוגע להכנסת ה-EMDR לטיפול זוגי הוא פרוטוקול העבודה EMDR Couple של Doğan, Yaşar, & Gündoğmuş (2021). פרוטוקול זה מדבר על טראומה שהיא משותפת לבני הזוג כגון רומן מחוץ לנישואים, מוות של בן משותף, תאונת דרכים משותפת וכו'.
פרוטוקול העבודה מכיל שמונה שלבים, והם:
-
השלב הראשון מתפרש על פני שלושה מפגשים בהם מתמקדים בזיהוי הבעיות שחווים בני-הזוג (פגישה זוגית ועוד שתי פגישות אישיות).
-
השלב השני הוא שלב בו שני בני-הזוג משתתפים בפגישות (ללא פגישות נפרדות), כאשר המטרה בשלב זה היא קידום תחושת הביטחון בקשר הזוגי.
-
בשלב הבא נעשית הערכה בה המטפל מסייע לבני-הזוג לקבוע זכרונות טראומטיים כיעד, עליהם תתבצע העבודה.
-
בשלב הרביעי מתבצע עיבוד החוויה הטראומטית של כל אחד מבני הזוג, באופן מקביל.
-
לאחר מכן, בשלב החמישי, נעשית הטמעת העיבוד של החוויה הטראומטית, הכוללת הטמעה של הכרה חיובית של בני-הזוג בנוגע לקשר הזוגי.
-
השלב השישי מדבר על סריקת הגוף, כלומר, נתינת גירוי דו-צדדי האחד לרעהו. כל אחד עושה זאת בתורו, עד שמגיעים להשגת סריקת גוף ברורה.
-
בשלב השביעי, בני-הזוג נותנים משוב על חוויותיהם בפגישות. מטרת המשוב היא להביא לתחושת בהירות ורוגע לפני שמסתיימת העבודה הטיפולית, כולל קבלת שיעורי בית למהלך השבוע.
-
השלב השמיני והאחרון מהווה מפגש הערכה הכולל משוב של בני-הזוג על השבוע שעבר, שיח על תחושותיהם מאז המפגש הקודם ושימת דגש על נקודות לעבודה לאותו המפגש.
מודל נוסף לעבודה באמצעות EMDR הוא מודל המשלב גישה זו בטיפול ממוקד רגש (EFT). טיפול ממוקד רגש נמצא כבעל השפעה חיובית על תסמיני טראומה שונים, במיוחד טראומות המבוססות על יחסי התקשרות. מכאן, שילוב של שתי גישות הטיפול בעלות פוטנציאל גבוה לסיוע בטיפול בתסמינים השונים. בטיפול מסוג זה, מוקד הטיפול הוא הגישה הממוקדת רגש, וכאשר תכנים רגשיים שליליים מופיעים ואינם ניתנים לעבודה באמצעות טיפול EFT, ה-EMDR עשוי להועיל לעיבוד התוכן המאיים ומכאן לסייע להתקדמות הטיפול הזוגי.
EMDR אמנם נחשבת לשיטת טיפול יעילה עבור טיפול בטראומה, וזו נמצאה גם יעילה בהקשר לטיפול זוגי, אך יש לראות כי שיטה זו לא מתאימה עבור כל הזוגות. טיפול ב-EMDR הינו יעיל יותר כאשר קיימת תחושת התקשרות בטוחה או איזושהי תחושת ביטחון אישי בקשר. זאת ועוד, טיפול זה לא מתאים עבור זוגות שעשויים להיות ביקורתיים האחד כלפי התהליך של השני בתוך הטיפול הזוגי, או שאלו עשויים להשתמש בחומרי הטיפול כנגד האדם השני מחוץ למסגרת הטיפול. EMDR הוא טיפול יעיל כאשר שני הצדדים בעלי ביטחון רגשי מספק בקשר ובעלי מסוגלות להרגעה עצמית. טיפול מוצלח עשוי להניב רגשות חיוביים וראייה חיובית יותר של בן-הזוג, ובכך להביא לפריחת מערכת היחסים (Linder et. al, 2021). חשוב לומר, כיום עדיין אין מספיק מחקר אודות הנושא, מדובר בעדויות יחסית ראשוניות, מכאן, חשוב שמטפלים יפעילו את שיקול דעתם בנוגע להכנסת טיפול EMDR לעולם הטיפול הזוגי.
אז כפי שנכתב מעלה, זוגיות מכילה עולמות של שני אנשים שונים. אם כל אחד מהפרטים יהיה עסוק בהתכנסות עצמית, העבודה לא תצליח להתבצע. חשוב להגיע לאחר תיאום ציפיות, הבנת הצרכים של כל אחד מהפרטים באשר לטיפול הזוגי. חשוב להגיע ממקום שמעוניין ללמוד ולהתפתח, ולא מתוך מקום שמטרתו העברת ביקורת או מתוך ציפייה שהגורם השלישי (המטפל) יתקן את בן-הזוג, שכן הגעה מעמדה כזו לא רק שלא מסייעת או מתקנת, היא עלולה אף להרוס עוד יותר את היחסים. כאשר מדובר על טיפול EMDR בהקשר של טיפול זוגי, חשוב בתיאום הציפיות להבין מה עלול לעלות בפגישות, לשוחח על חששות קיימים ולבדוק כיצד האחד יכול לעזור לשני. חשוב לזכור, מכיוון שמדובר בטיפול בטראומה, טיפול זוגי ב-EMDR יהיה יעיל כאשר הזוגיות חזקה ובעלת חוסן. הגעה מתוך נקודת מוצא של קרקע רעועה אינה מתאימה עבור טיפול זה, שכן הטיפול עצמו נוגע בנקודות טראומטיות. קרקע רעועה לא תוכל להצמיח ניצנים של החלמה.
כתיבה:
דנה פיינר, MSW, עו״ס קלינית,
מכון טמיר תל אביב
מקורות:
Doğan, C. K., Yaşar, A. B., & Gündoğmuş, İ. (2021). Effects of the EMDR couple protocol on relationship satisfaction, depression, and anxiety symptoms. Journal of EMDR Practice and Research, 15(4), 218-230.
Linder, J. N., Niño, A., Negash, S., & Espinoza, S. (2021). Integrating EMDR and EFT to treat trauma in couple therapy: A literature review. International Journal of Systemic Therapy, 32(4), 251-272.
Riggs, D. S. (2014). Traumatized relationships: Symptoms of posttraumatic stress disorder, fear of intimacy, and marital adjustment in dual trauma couples. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy, 6(3), 201.
Whisman, M. A. (2006). Childhood trauma and marital outcomes in adulthood. Personal Relationships, 13(4), 375-386.