מה ההבדל בין דיכאון אצל נשים לדיכאון אצל גברים?

דיכאון אצל גברים ונשים

 

דיכאון הוא חולי נפשי חמור העלול להפריע לחיי האדם ולגרום לתחושות חמורות וארוכות-טווח של עצב, חוסר תקווה ואובדן עניין בפעילויות, כמו גם לסימפטומים גופניים של כאב, שינויים בתיאבון ובעיות שינה.  בין השנים 2009-2012 כ-10% מהאמריקאים בגילאי 40-59 סבלו מדיכאון, אך למרות שכיחותו לא תמיד קל לזהות אותו. 

 

התסמינים והסיבות לדיכאון משתנים מאוד מאדם לאדם ולעתים גם בין גברים לנשים.

 

למי שלא חווה דיכאון יהיה קשה להסביר מה מרגיש אדם החולה במחלה, כאשר אחת מאי-ההבנות הנפוצות בנוגע לדיכאון היא ההנחה שהדבר דומה לתחושה של עצב או מצב רוח ירוד. למרות שרבים מהמתמודדים עם עדיכאון מרגישים עצב, התחושה חמורה בהרבה מרגשות שהולכים ובאים כתגובה לאירועי חיים.  סימפטומי הדיכאון עשויים להימשך חודשים או שנים ולהקשות מאוד על חיי היומיום, או אף להפוך את קיומם לבלתי אפשרי. הדיכאון עלול להפריע לקריירה, למערכות יחסים ולמשימות החיים השוטפות. לרוב הרופא יחפש אחר תסמינים שנמשכו יותר משבועיים כתמרורי אזהרה לדיכאון. 

 

 

תחושות אופייניות לדיכאון

 

חוסר יכולת ליהנות מדברים שבעבר גרמו הנאה או תחושה שדבר אינו יכול להסב עוד הנאה; קשיים בריכוז, כולל בקבלת החלטות, בקריאה ובצפייה בטלוויזיה, וזאת בשל חוסר יכולת לחשוב בבהירות או לעקוב אחר התרחשויות; תחושה כללית של חוסר תקווה ושאין דרך שבה הדברים יכולים להשתפר; חוסר הערכה עצמית, תחושת כישלון, חשיבה מרובה על אירועים שליליים וחוסר יכולת של החולה לראות את תכונותיו החיוביות; בעיות שינה, ביניהן קשיים להירדם או לישון ברצף, או קימה ללא תחושת רעננות חרף שינה ארוכה באופן מוגזם; רמות אנרגיה נמוכות או בלתי-קיימות – חוסר יכולת לצאת מהמיטה או תחושה קבועה של עייפות גדולה אשר עשויה לפגוע בביצוע מטלות היומיום; חוסר תיאבון העלול לגרום לאובדן משקל; אכילה לנחמה או ככלי התמודדות, דבר שעשוי להביא לאכילת יתר, לתזונה לא בריאה ולעלייה במשקל; כאבים בראש ובחלקי גוף אחרים או בחילה. רבים מאמינים בשוגג שדיכאון הוא בחירה או שעל מדוכאים פשוט לפתח גישה חיובית יותר לחיים, 

אך דיכאון הוא מחלה נפשית אמיתית והלוקים בה אינם יכולים ״להחליט״ להפסיק להיות עצובים ופשוט ״לצאת מזה״.   

 

 

 

הבדלים מגדריים באבחון דיכאון 

 

בעוד שגברים ונשים חולקים אותם תסמיני ליבה של דיכאון, מצב רוח ירוד, חוסר מוטיבציה, אנהדוניה ואובדן ההנאה מתחביבים, שינויים בתיאבון והפרעות שינה, ממחקרים עולה כי גברים רבים אינם מאובחנים כדיכאוניים, משום שפעמים רבות תסמיניהם אינם ״קלאסיים״.

 

בנוסף, גברים רבים מסרבים להכיר במצבם ולקבל טיפול, נתון מסוכן, לאור העובדה ש-80% ממקרי ההתאבדות בארצות הברית הם של גברים. בתוך כך, שיעור הגברים המתאבדים בגיל המעבר גדול פי שלוש שיעור הגברים המתאבדים אחרי גיל 65 גבוה פי שבע, ובעוד שנשים דיכאוניות נוטות יותר לניסיונות התאבדות, גברים נוטים יותר להצליח בכך. יש לציין כי רוב הנערים והגברים שהתאבדו לא אובחנו לפני כן בהפרעה נפשית כלשהי.   

 

אפידמיולוגית, הסיכוי שאישה תאובחן כלוקה בדיכאון גבוה כמעט פי שתיים, מה שנתמך במחקרים רבים ובהם מחקר ישראלי שעלה כי ההבדל המרכזי בדיכאון בין גברים ונשים לאחר אירועי ה-7 באוקטובר הוא בשיעור הסיכון:

נשים היו בסיכון גבוה פי 2 לפתח תסמיני דיכאון בהשוואה לגברים.

 

הסיבות העיקריות לכך עשויות להיות נעוצות בשינויים הורמונליים שחוות נשים מגיל ההתבגרות ואילך, תפיסה עצמית לגבי כוח פיזי, קשיים קדם-וסתיים, הריון, דיכאון אחרי לידה, תופעות לוואי של גיל הבלות, גורמי לחץ תרבותיים או מצבים רפואיים כגון חרדות והפרעות אכילה. 

 

 

 

הבדלי מגדר בתסמיני דיכאון

 

סימפטומים של דיכאון אצל גברים

 

גברים נוטים יותר להפגין רגזנות, כעס והתקפי זעם, לצרוך אלכוהול, סמים או סקס לשם ריפוי עצמי, ״לברוח״ על ידי חזרה מאוחרת מהעבודה, להקדיש זמן רב למשחקי מחשב, לטלוויזיה או לספורט, לקחת סיכונים, כגון נהיגה בשכרות, להפוך לשתלטנים, אלימים או מנצלים, להאשים אחרים, להיות חשדנים וזהירים, לייצר עימותים, להפגין עוינות, לתקוף כאשר הם חשים פגועים, לדרוש כבוד מהסובבים, לחוש חסרי מנוחה או שהעולם פועל נגדם, להקפיד בכפייתיות על זמנים, לישון מעט מדי, להיות בשליטה בכל מחיר, להתבייש בעצמם, לחוש מתוסכלים או לא מוערכים מספיק, לחשוש מלדבר על חולשות וספקות, לפחד פחד עז מפני כישלון, להזדקק להימצאות בעמדת יתרון, להרגיש שהכל ייפתר אם הסובבים ישפרו יחסם כלפיהם ולתהות ללא הרף האם הם נאהבים מספיק.

 

 

האזינו לפרק בפודקאסט של APA, המתמקד בדיכאון אצל גברים.

 

 

סימפטומים של דיכאון אצל נשים

 

נשים נוטות יותר להחצין עצב, על ידי בכי, למשל, ככל הנראה בשל התפקידים המגדריים המסורתיים, המאפשרים לאישה, בניגוד לגבר, לבטא את רגשותיה ולבקש עזרה. בנוסף, נשים הן בעלות סיכוי גבוה יותר להפגין סממנים לא טיפוסיים של דיכאון, כגון שינה מרובה ואכילה מופרזת, במקום התסמינים הקלאסיים של נדודי דינה ואובדן תיאבון. הן גם נוטות להאשים את עצמן, להרגיש עצב, אדישות, חרדה, פחד או חוסר ערך עצמי, להימנע מעימות בכל מחיר, להיות תמיד ״נחמדות״, לסגת כאשר הן מרגישות פגועות, לפתח בעיות של כבוד עצמי ושל חוסר יכולת להציב גבולות, להרגיש שהן נולדו להיכשל, לחוש מנומנמות, להפגין דחיינות כרונית, לישון יותר מדי, לחוש אשמה על מעשיהן, להרגיש אי-נוחות בקבלת מחמאות, לחוש בנוח לשוחח על חולשות וספקות, לפחד פחד עז מהצלחה, לנסות להשתלב בכדי להרגיש ביטחון, להשתמש באוכל, בחברים וב״אהבה״ לריפוי עצמי, להרגיש שמצבן ישתפר אם יהיו בנות-זוג/קולגות/אמהות/חברות טובות יותר, ולשאול ללא הרף ״האם אני מספיק אוהבת?״.

 

 

 

הבדלי מגדר בגורמים לדיכאון

 

גורמים לדיכאון אצל נשים

 

אצל נשים, בעיות במערכות יחסים הן גורם נפוץ לדיכאון.

מחקרים העלו שייתכן והגורמים לדיכאון שונים אצל נשים ביחס לגברים, וזאת בשל גורמים ביולוגיים, ציפיות תרבותיות וחוויות שונות.

 

עוד נמצא כי בעיות בנישואים, קשרים עם ההורים וחוסר תמיכה חברתית הם גורם דיכאון משמעותי יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.

 

גורם עיקרי נוסף לדיכאון אצל נשים הוא נוירוטיות, או המצאות במצב רגשי שלילי.

מחקר הראה שסימפטומי הדיכאון של נשים שונים וסביר יותר שיחוו הפרעות פאניקה וחרדה בנוסף לדיכאון, בהשוואה לגברים.

זאת ועוד, נשים מדוכאות נוטות יותר להעלות משקל ולחוש עייפות מופרזת ביחס לגברים מדוכאים.

 

גם שינויים הורמונליים אצל נשים משחקים תפקיד באופן בו משפיע עליהן הדיכאון. בהקשר של ההשפעה ההורמונלית נמצא כי: בנות בעלות היסטוריות משפחתית של דיכאון יטו יותר לחוות התפרצות של דיכאון בבגרות המינית; נשים עם דיכאון סובלות מתסמינים חמורים יותר בשלב הטרום-וסתי של המחזור, אפילו אם הן נוטלות תרופות נוגדות דיכאון; דיכאון שלאחר לידה פוגע ב-1 מכל 7 נשים; במהלך תקופת הבלות גובר הסיכון של נשים לדיכאון; לנשים יש סיכוי גדול פי 2-3 לחלות בדיכאון במהלך גיל הבלות אפילו אם מעולם לא לקו בו לפני כן. 

 

 

גורמים לדיכאון אצל גברים

 

פיטורים וחוסר יכולת לכלכל משפחה הם טריגרים שכיחים לדיכאון. מחקר העלה כי גברים נוטים יותר לחוות דיכאון עקב שימוש בסמים, ניצול מיני בילדות, היסטוריה קודמת של דיכאון ומאורעות חיים מלחיצים מאוד. עוד הראה המחקר כי גברים עשויים להיות בעלי נטייה גדולה יותר לדיכאון כתוצאה מכישלון בהשגת יעדי חיים או מהערכה עצמית נמוכה. עניינים כספיים ומשפטיים ובעיות בקריירה נמצאו כגורמי דיכאון אצל גברים לעתים קרובות יותר ביחס לנשים. גם סימפטומי הדיכאון אצל גברים עשויים להיות שונים והם נוטים יותר לחוות התקפי זעם, אגרסיה והתנהגות של לקיחת סיכונים. למרות הדעה שיותר נשים חולות בדיכאון, ייתכן ולא כך המצב, אלא שהשוני בתסמינים הופך את אבחון הדיכאון אצל גברים לקשה יותר. סימפטומים מסורתיים של דיכאון, כמו עצבות או בכי, עשויים להיות חבויים יותר או לא מדווחים כאשר מדובר בגברים, אולי מתוך תחושה שהסימפטומים הללו מתנגשים עם האופן בו נתפשים גברים בחברה. על אנשים הסובלים מתסמינים של דיכאון לפנות לעזרה מקצועית, שכן ללא טיפול המחלה עלולה להחריף ולפגוע באיכות החיים, ובמקרים חמורים אף להוביל למחשבות אובדניות או לפגיעה עצמית.

 

 

הבדלים מגדריים בטיפול בדיכאון

 

גם הטיפולים הפסיכולוגיים והתרופתיים עבור דיכאון אצל גברים ונשים עשויים להיות שונים לפי המגדר.

 

מבחינת הבדלים בתגובה לטיפול, נראה שגברים מגיבים אחרת מנשים לטיפולים תרופתיים בדיכאון.

למשל, בסקירה מ-2018 נבחנים הבדלים שנצפו קלינית, במהלך ובתגובה לטיפול בנוגדי דיכאון בין גברים ונשים עם דיכאון מג'ורי (LeGates & Kvarta, 2018).

המחברים מדגישים את המנגנונים הפוטנציאליים העומדים בבסיס הבדלי המינים, עם התמקדות מיוחדת בהעברה סינפטית.

 

 

 

 

 

בואו להתייעץ אישית 

על התמודדות עם דיכאון 

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

 

עדכון אחרון:

 

24 באוגוסט 2024

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 
 
 

 

מקורות:

 

 

LeGates, T. A., Kvarta, M. D., & Thompson, S. M. (2019). Sex differences in antidepressant efficacy. Neuropsychopharmacology, 44, 140-154. https://doi.org/10.1038/s41386-018-0156-z

 

Levi-Belz, Y., Groweiss, Y., Blank, C., & Neria, Y. (2024). PTSD, depression, and anxiety after the October 7, 2023 attack in Israel: A nationwide prospective study. eClinicalMedicine, 68, 102418. https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2023.102418

  

Rosenström, T., Smith, C. B., & Hagen, E. H. (2022). Strength is negatively associated with depression and accounts for some of the sex difference: A replication and extension. Evolution, Medicine, and Public Health, 10(1), 130-141. https://doi.org/10.1093/emph/eoac007

 

Schimelpfening, N. (2020, December 24). Why Depression Is More Common in Women Than in Men. Verywell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/why-is-depression-more-common-in-women-1067040

 

Walther, A., Breidenstein, J., & Miller, R. (2018). Association of Testosterone Treatment With Alleviation of Depressive Symptoms in Men: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Psychiatry. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2018.2734

 

Author Unknown. (2014, November 16). The Difference Between Male and Female Depression. BJCEAP. Retrieved from https://www.bjceap.com/Blog/ArtMID/448/ArticleID/39/The-Difference-Between-Male-and-Female-Depression

 

 

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024