טיפול CBT לטיפול בבעיות שינה (CBTI) | ייעוץ אישי ממוקד

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לאינסומניה (CBTI)

 

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי

לאינסומניה (CBTI)

 

 

טיפול CBT לאינסומניה, שנקרא בקיצור CBT-I, מומלץ במקרים של קשיים להירדם או לישון רצוף, שזה מה שמגדיר אינסומניה, הפרעת השינה השכיחה ביותר.

 

טיפול CBT-I הוא פרוטוקול מובנה שעוזר למטופל לזהות ולהחליף מחשבות והתנהגויות שגורמות או מחמירות בעיות והרגלי שינה, באופן שיקדם שינה בריאה.

בניגוד לכדורי שינה, הטיפול מסייע להתגבר על הגורמים השוכנים בבסיס בעיות השינה.

ל-CBTI יש תועלות לטווח ארוך ורוב האנשים שעושים אותו מדווחים שהם מרוצים מהשיפור בשינה שלהם.

 

 

תכנית CBT-I כוללת חמישה רכיבים קליניים, שמטרתם לטפל במגבלות ההתנהגותיות והקוגניטיביות של שינה איכותית:

 

 

נדון בכל אחד מהרכיבים בהמשך, אבל תחילה  - 

 

 

מהי אינסומניה?

 

מדריך האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, ה-DSM-5-TR, מגדיר אינסומניה, או הפרעת נדודי שינה, כך:

 

  • תלונות על כמות השינה או איכותה, שקשורות להירדמות, שמירה על רצף שינה, או התעוררות מוקדמת מדי בבוקר.

  • בעיית השינה גורמת למצוקה ו/או לתפקוד בעבודה, קשר עם אחרים ועוד. 

  • קשיי השינה מתרחשים לפחות 3 לילות בשבוע ונמשכת 3 חודשים לפחות.

  • בעיית השינה מתרחשת למרות שקיימים תנאים נאותים לשינה.

  • נדודי השינה אינם מוסברים טוב יותר על ידי הפרעת שינה אחרת, לא נגרמת כתוצאה מהשפעות של חומר ולא מוסברת כראוי על ידי הפרעות נפשיות או מצבים רפואיים אחרים. 

 

נדודי שינה מאובחנים בין אם הם מתרחשים כמצב עצמאי ובין אם הם נלווים להפרעה נפשית אחרת, מצב רפואי או בעיית שינה אחרת.  נדודי שינה אינם מאובחנים כאשר נדודי השינה אינם מספיק חמורים כדי מצדיקים תשומת לב קלינית עצמאית.

 

 

 

איך CBTI עובד? 

 

CBTI הוא טיפול מוכח מדעית.

הוא נמצא יעיל ביותר כשיטת טיפול יעילה באינסומניה, גם ללא תרופות, ולמעשה טיפול זה מומלץ יותר מכדורי שינה.

  

הפרוטוקול הטיפולי בנוי כתוכנית בת כ-8 פגישות, במפגשים אחד-על-אחד או בקבוצה, אונליין או פנים אל פנים בקליניקה.

הפגישות מתקיימות אחת לשבוע (לעיתים פעם בשבועיים) ונמשכות כ-50 דקות כל פעם.

 

כמו בפרוטוקולים טיפוליים אחרים ממשפחת הטיפול הקוגניטיבית התנהגותית, גם CBT-I הוא תהליך טיפולי ממוקד מטרה, המלמד את המטופל מיומנויות שעוזרות לו להתמודד עם קשיי שינה בהווה וגם מציידות אותו בכלים וטכניקות למקרה שקשיי השינה יישנו בעתיד (מה שהרבה פעמים באמת קורה).

 

CBTI הוא לא רק ייעוץ בסיסי לשינה אלא מכוון על ידי איש מקצוע רפואי שמומחה בטיפול בהפרעות שינה.

את הטיפול יכול להעביר פסיכותרפיסט קוגניטיבי התנהגותי, כמו עובד סוציאלי או פסיכולוג קליני / רפואי / שיקומי, פסיכיאטר, או רופא אחר שקיבל הכשרה ספציפית, ויש גם דרכים אלטרנטיביות לקבל את הטיפול.

 

אחת מאבני היסוד של CBTI היא חינוך לשינה נורמלית (הגיינת שינה) והגורמים שמשפיעים על איכות וכמות השינה.

הלימוד כולל היכרות עם מערכת השינה-ערות, סקירה של השעון הביולוגי ושל דחף שינה הומאוסטטי, ולמידה על האופן בו התפקוד הנורמלי שלהם משפיע על שינה.

המטופל גם לומד על כדורי שינה שונים ואיך לעתים קרובות מפתחים אליהם סבילות, שמפחיתה את היעילות ומצריכה כמות גבוהה יותר של חומר פעיל כדי להשיג את אותו אפקט.

 

בהערכת המצב של המטופל, מזהים ומנטרלים את הטריגרים הספציפיים שיכולים לתרום לאינסומניה שלו.

 

 

יומן השינה 

 

בין האינטיק (מפגש ההערכה) לבין המפגש הראשון ובכל מפגש טיפולי אחריו, מוערכת ההתקדמות בקפידה באמצעות יומן שינה.

יומן השינה מאפשר למטפל להתאים אישית את הגבלת השינה וטכניקת השליטה בגרויים. 

 

 

עם הדרכה צמודה, המטופל לומד לפתח התנהגויות שינה בריאות ואפקטיביות.

כששולטים במיומנויות רגיעה וניהול מתח, אפשר להירגע לתוך שינה בלי להתעורר עם מוח דוהר במחשבות.

כחלק מזה, בטיפול נעשה מאמץ לעזור לזהות ולהיפטר ממחשבות, התנהגויות ורגשות שמסכנים שינה.

 

לבסוף מוצגות למטופל אסטרטגיות התמודדות כדי לעזור לו להגיב לאובדן שינה ולשמר תפקוד יומי.

האופי האינדיבידואלי של התכנית כולל גם לו״ז שינה-ערות שמתאים לצרכים האישיים של המטופל. 

 

לא משנה מה הסיבה לאינסומניה או כמה זמן אתם חיים איתה, CBTI יכול לעזור להשתחרר ממנה, אפילו אצל מטופלים עם בעיות רקע רפואיות שמפריעות להם לישון, למשל אנשים שסובלים מכאבים כרוניים או הפרעות מצב רוח כמו חרדה או דיכאון.

 

לטיפול קוגניטיבי התנהגותי לנדודי שינה יש גם רווחים, מעבר לשיפור השינה:

למשל, מחקר שפורסם ב-2021 בכתב העת JAMA Psychiatry מלמד כי טיפול בשיטת CBTI מסייע במניעת דיכאון בקרב מבוגרים עם אינסומניה.

 

התוכנית הקלינית מותאמת אישית לכל מטופל, תוך שהיא מתייחסת למטרות הספציפיות שקשורות אצלו לאינסמוניה:

 

  • להירדם יותר בקלות

  • לישון כל הלילה ברצף

  • לישון בלי כדורי שינה

  • להפחית את העייפות במהלך היום

 

התכנית גם יכולה לעזור לילדים קטנים שמסרבים ללכת לישון, למתבגרים שנשארים ערים עד מאוחר וקמים מאוחר בגלל תסמונת פאזת השינה הדחויה (DSPS) או אנשים עם סיוטי לילה חוזרים.

 

הנה סרטון הסבר קצרצר על שיטת הטיפול:

 

 

 

עד כמה CBTI יעיל לטיפול בנדודי שינה?

 

מחקר שנערך בבית הספר לרפואה בהרווארד מצא כי טיפול CBT יעיל יותר לטיפול בנדודי שינה כרוניים בהשוואה לטיפול באמצעות תרופות שינה במרשם (כמו בונדורמין).

במחקר זה, CBT הציג את השינויים המשמעותיים ביותר ביכולת הנבדקים להירדם ולהישאר במצב של שינה לאורך זמן.

עוד נמצא כי היתרונות הטיפוליים נותרו עמידים גם שנה לאחר סיום הטיפול.   

 

כשמשתמשים בטכניקות הקליניות של הפרוטוקול יחד (גם פסיכותרפיה וגם תרופות), חווים המטופלים שיפור ממוצע של  70% עד 80% לאינסומניה ראשונית.

היתרונות כוללים פחות זמן להירדמות, יותר זמן שינה ומספר התעוררות פחות במהלך השינה. 

 

סקירת מחקרים שנערכה ב-2016 על בסיס תוצאות 15 מחקרים ב- CBT-I העלתה כי השינה השתפרה עבור רוב מכריע של המשתתפים:

 

  • יעילות השינה השתפרה ב -7.2%

  • חומרת נדודי השינה פחתה

  • זמן השינה הכולל עלה ב -20 דקות

  • תסמיני הדיכאון הנלווה פחתו

 

סקירה נוספת, הפעם על 14 מחקרים, בחנה את היעילות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי להפרעות שינה באינטרנט (ICBT-i) והגיעה למסקנות דומות.

 

מה שהופך את פרוטוקול ה-CBT-I לטיפול יעיל כל כך על פני כדורי שינה ותרופות אחרות, הוא העובדה שהטיפול נוגע בלב הבעיות, האמונות, המחשבות וההתנהגויות המצויות בבסיס עמדות המטופל לגבי שינה.

 

רק כך יכול להתרחש שינוי חיובי עמיד. 

 

 

כמה זמן לוקח לראות שיפור? 

 

בתום 8 שבועות של טיפול שבועי, אמורים נדודי השינה להשתפר משמעותית והמטופל יהיה מצויד בידע ובכלים שיאפשרו לו להמשיך לעבוד באופן עצמאי. 

ההכשרה שנדרשת כדי להיות מומחה ל-CBTI מבטיחה שהמטופל יצליח, אבל כן חשוב לשים לב שהמטפל עבר הכשרה ייעודית בתחום.

 

 

 

טיפול עצמי עם שימוש בכלים של CBTI

 

אם רצית לנסות CBT להתמודדות עם נדודי שינה אבל אינך מסוגל לפגוש מטפל/ת CBT, יתכן שלא תהיה חייב.

יש מחקרים שמצאו כי CBT בעזרה עצמית יכול להיות יעיל מאוד.

ניתן להיעזר גם באפליקציות טיפוליות ממוקדות שינה, ויש גם ספרים שמבוססים על טכניקות טיפול.

 

 

כל מה שחשוב לדעת על טיפול קוגניטיבי התנהגותי לנדודי שינה (CBT-I)

מהי גישת הטיפול CBT-I ומהיכן צמחה?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לנדודי שינה (CBT-I) הוא טכניקת טיפול המשמשת לטיפול בנדודי שינה ללא או בשילוב עם תרופות. הוא נועד לשפר את הרגלי השינה וההתנהגויות על ידי זיהוי ושינוי מחשבות והתנהגויות המונעות שינה טובה. זהו חבילה מותאמת ויעילה ביותר של טכניקות התנהגותיות וקוגניטיביות מוכחות. CBT-I משפר במהירות את איכות השינה על ידי חיזוק מקצבים צירקדיים, הגברת דחף השינה, הפחתת מאמץ השינה והקלה על חרדה הקשורה לנדודי שינה.

זהו טיפול רב-מרכיבי המכוון לקשיים בהירדמות ו/או בשמירה על שינה. הטיפול מתייחס לגורמים המנציחים נדודי שינה כרוניים על פי המודל התלת-גורמי של נדודי שינה. מרכיבי הליבה כוללים הגבלת שינה, שליטה בגירויים, היגיינת שינה וטיפול קוגניטיבי. הטיפול הקוגניטיבי ב-CBT-I מתמקד בחינוך על שינה כדי לטפל באמונות וגישות לא מתפקדות. CBT-I מבוסס על עקרונות הליבה של CBT, כולל הרעיון שבעיות פסיכולוגיות מבוססות על חשיבה לקויה והתנהגויות לא מועילות נלמדות. ההתקדמות ב-CBT-I נעשתה על בסיס מחקר ופרקטיקה קלינית.

ההדגשה על "המודל התלת-גורמי של נדודי שינה" מצביעה על מסגרת תיאורטית המנחה את הטיפול, הכוללת ככל הנראה גורמים מועדים, מזרזים ומנציחים התורמים לקשיי שינה. הבנת מודל זה עשויה לסייע למטופלים להבין את ההיגיון שמאחורי ההתערבויות. יתרה מכך, ההבחנה של טיפול קוגניטיבי בתוך CBT-I כחינוך בעיקר על שינה מדגישה שהמרכיב הקוגניטיבי מתמקד באופן ספציפי במחשבות ואמונות הקשורות לשינה, ולא בשינוי קוגניטיבי רחב יותר כמו ב-CBT כללי.

איך יודעים האם טיפול CBT-I מתאים עבורך?
טיפול CBT-I מתאים לקשיים בהירדמות או בשמירה על שינה הגורמים למצוקה משמעותית ו/או פוגעים בתפקוד היומיומי. הוא יכול להועיל לכל מי שיש לו בעיות שינה, כולל אנשים עם בעיות פיזיות כמו כאב כרוני או הפרעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. הוא יעיל הן לנדודי שינה ראשוניים והן לשניים. שקול/י CBT-I אם את/ה מתקשה להירדם, להישאר ישן/ה או שאת/ה מתעורר/ת מוקדם מדי ומרגיש/ה עייף/ה במהלך היום. הוא מומלץ כטיפול קו ראשון לנדודי שינה כרוניים. CBT-I יכול לעזור גם אם יש לך מצבים רפואיים או נפשיים נלווים. כדי לבדוק התאמה אישית, מומלץ לקיים שיחת ייעוץ במכון טמיר: bit.ly/3GeaPJy.

ההמלצה כ"טיפול קו ראשון" מדגישה את בסיס הראיות החזק והקונצנזוס הקליני התומך ב-CBT-I כגישה ראשונית לניהול נדודי שינה כרוניים, ולעיתים קרובות הוא מועדף על פני תרופות בשל יעילותו ארוכת הטווח והיעדר תופעות לוואי פרמקולוגיות. יתרה מכך, היעילות גם בנוכחות מצבים נלווים מדגישה את הפוטנציאל של CBT-I לטפל בבעיות שינה השזורות בבעיות בריאותיות אחרות.

כמה זמן אורך טיפול CBT-I?
טיפול סטנדרטי ב-CBT-I נמשך בדרך כלל 6 עד 8 פגישות. חלק מהמקורות מזכירים טווח של 6 עד 20 פגישות עבור CBT כללי, אך CBT-I הוא בדרך כלל קצר יותר. משך כל פגישה יכול לנוע בין 30 ל-90 דקות. תוכנית אחת כוללת 8 פגישות שבועיות של 30-60 דקות. משך הטיפול בדרך כלל קצר יותר מטיפול מסורתי. גם לתוכניות מקוונות עשויה להיות מבנה דומה של 6-8 שבועות.

האזכור העקבי של 6-8 פגישות כמשך הסטנדרטי מצביע על גישה מובנית ומוגבלת בזמן, שיכולה להיות אטרקטיבית עבור אנשים המחפשים התערבות מהירה וממוקדת יחסית לבעיית השינה שלהם.

יתרה מכך, השינוי באורך הפגישה (30-90 דקות) מצביע על כך שמטפלים עשויים להתאים את משך הפגישה בהתאם לצרכים הספציפיים של המטופל ולשלב הטיפול.

איך לבחור ולמצוא את המטפל/ת המתאים לך לטיפול CBT-I?
ניתן לבקש המלצות ממקורות מהימנים (משפחה, חברים, רופאים, מטפלים אחריםניתן לבקש המלצות ממקורות מהימנים (משפחה, חברים, רופאים, מטפלים אחרים). אפשר לבדוק ברשימת מטפלים הנמצאים בהסכם עם קופת החולים שלך. ניתן גם לחפש במדריכי מטפלים מקוונים, תוך ציון CBT-I כהתמחות. בארץ, איט״ה (האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי וקוגניטיבי) יכול להיות מקור מידע. חשוב לשקול את רישיון והסמכות המטפל, ולחפש מישהו עם הכשרה וניסיון ב-CBT-I. אצלנו למשל, במכון טמיר מטפלי CBT מנוסים ומומחים ל-CBT-I, ומכון טמיר אף מכשיר בעצמו פסיכולוגים ומטפלים בתחום. חלק מקבוצות בתי חולים ומרפאות שינה מציעות CBT-I. משאבים דיגיטליים, כולל אפליקציות, יכולים לשמש כתוספת לטיפול או כאפשרויות הדרכה עצמית. קיומם של משאבים מיוחדים מדגיש את ההכרה ב-CBT-I כטיפול מובחן ומבוסס ראיות, עם קהילות מקצועיות ומשאבים ייעודיים הן למטפלים והן למטופלים.
מהו שיעור ההצלחה של טיפול CBT-I?
מחקרים תומכים בעקביות ביעילות CBT-I בשיפור זמן ההירדמות, משך השינה הכולל ואיכות השינה הכללית. הוא יעיל כמו תרופות שינה בטווח הקצר (עד 3 חודשים) ויעיל יותר בטווח הארוך (מעל 3 חודשים). זמן ההירדמות מתקצר בממוצע ב-50%. כ-45% מהמטופלים מצליחים להגדיל באופן משמעותי את משך השינה הלילית הכולל שלהם. גודלי האפקט המדווחים במחקרים מבוקרים אקראיים (RCT) של CBT-I נמנים עם הטיפולים הפסיכולוגיים היעילים ביותר. השיפורים נשמרים לאורך זמן. 50%-70% מהמטופלים חווים טיפול יעיל ומתמשך. בין 70% ל-80% מהמטופלים משיגים תגובה טיפולית במהלך הטיפול האקוטי. 50% עד 60% מהמגיבים לטיפול משיגים הפוגה ב-6 עד 12 החודשים שלאחר הטיפול. מחקר הראה ירידה משמעותית בציונים הממוצעים של מדד חומרת נדודי השינה (ISI), עם שיפור ממוצע של 71% בקרב משלימי הטיפול. CBT-I מניב גם יתרונות משניים כמו ירידה בעייפות, שיפור בתפקוד היומיומי, ירידה בדיכאון ובמצבים בריאותיים התנהגותיים אחרים ושיפור באיכות החיים. ההשוואה לתרופות שינה, כאשר CBT-I מראה תוצאות טובות יותר בטווח הארוך, מספקת טיעון משכנע לשקול CBT-I כאפשרות טיפול מועדפת לנדודי שינה. השיפור העקבי במגוון מדדי שינה והירידה בציוני ISI מצביעים על השפעה מקיפה של CBT-I על היבטים שונים של נדודי שינה.
עבור אילו בעיות או מצבים CBT-I מתאים במיוחד?
טיפול CBT-I מתאים במיוחד לנדודי שינה (קשיים בהירדמות, בחזרה לשינה, בהתעוררות מוקדמת מדי, תחושת עייפות במהלך היום), נדודי שינה כרוניים, נדודי שינה עם מצבים נלווים (כאב כרוני, דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, פיברומיאלגיה, שימוש בסמים, גלי חום בגיל המעבר), בעיות שינה בקרב אנשים ללא אבחנה רשמית של נדודי שינה. הוא יכול גם לסייע בהפחתת או ביטול השימוש בתרופות שינה, והוא יעיל הן לנדודי שינה קצרי טווח והן לארוכי טווח. כמו כן, הוא יכול להיות מועיל לבעיות שינה הקשורות לבעיות נפשיות. היעילות במגוון סוגים ומשכי זמן של נדודי שינה מדגישה את יכולת ההתאמה של עקרונות CBT-I לטיפול בהצגות שונות של הפרעות שינה. היכולת לסייע בהפחתת או ביטול השימוש בתרופות שינה מדגישה יתרון משמעותי של CBT-I עבור אנשים המחפשים פתרונות לא תרופתיים או המעוניינים להיגמל מכדורי שינה.
מהי תדירות המפגשים המומלצת בטיפול CBT-I, ומה משך כל מפגש?
הפגישות ב-CBT-I מתקיימות לרוב אחת לשבוע או אחת לשבועיים. תוכנית טיפול אחת כוללת 8 פגישות שבועיות. טיפול סטנדרטי נמשך 6 עד 10 פגישות, כאשר משך כל פגישה נע בין 30 ל-90 דקות. פרוטוקול טיפול אחד מתוכנן לכ-6 פגישות אישיות שבועיות בנות שעה. השכיחות של פגישות שבועיות בשלב הראשוני מצביעה על כך שמעורבות סדירה חשובה לביסוס הרגלי שינה חדשים ולטיפול בדפוסי חשיבה הקשורים לנדודי שינה. השינוי באורך הפגישה עשוי לשקף פרוטוקולי טיפול שונים או את הצרכים האישיים של המטופל.
מהן העלויות הכרוכות בטיפול CBT-I?
בגדול, עלות מפגש CBT-I במכון טמיר היא סביב 400 ש״ח. עלויות של מטפלים בפרקטיקה פרטית או במרפאות שונות יכולות להשתנות. קיימות גם תוכניות טיפול מקוונות בעלויות שונות. טיפול קבוצתי עשוי להיות משתלם יותר. עם ביטוח, השתתפות עצמית יכולה להשתנות בהתאם לפוליסה. העלות הכוללת עבור CBT-I פרטני תלויה במספר הפגישות הנדרש.
מהי רמת המעורבות והמחויבות הנדרשת ממך בין המפגשים בטיפול CBT-I?
מעורבות המטופל נחשבת קריטית להצלחת CBT-I. הקפדה על הפרוטוקול (כגון הגבלת שינה, שליטה בגירויים) קשורה לתוצאות טובות יותר. שיעורי בית הם מרכיב נפוץ בטיפול, ועשויים לכלול ניהול יומן שינה, תרגול הטלת ספק במחשבות ושיפור היגיינת השינה. המטופלים מקבלים הנחיות ספציפיות כמו ללכת לישון רק כשמרגישים ישנוניים, לקום מהמיטה אם לא מצליחים להירדם ולהתעורר באותה שעה בכל יום. השתתפות פעילה בפעילויות טיפוליות חשובה. המטופלים צריכים להיות פתוחים להתמודדות עם מחשבות והתנהגויות לא מועילות. המטפל והמטופל עובדים בשיתוף פעולה כדי לפתח הבנה של הבעיה ואסטרטגיית טיפול. CBT-I מדגיש את העזרה לאנשים ללמוד להיות המטפלים של עצמם באמצעות תרגילים בתוך ומחוץ לפגישות. ייתכן ויהיה צורך לעקוב אחר ההתקדמות לאורך זמן. הקשר החזק בין הקפדה על הפרוטוקול ותוצאות טובות יותר מדגיש את חשיבות המחויבות והמעורבות הפעילה של המטופל בהיבטים ההתנהגותיים של CBT-I להשגת תוצאות מוצלחות. ההדגשה על שיעורי בית ומעקב עצמי מצביעה על כך ש-CBT-I שואף להעצים את המטופלים לקחת תפקיד פעיל בניהול השינה שלהם ובפיתוח מיומנויות התמודדות ארוכות טווח.
מה ההכשרה והניסיון הספציפיים של המטפל בשיטה זו?
מומלצת הכשרה ב-CBT-I למטפלים או לרופאים המעוניינים לעסוק ברפואת שינה התנהגותית. ניתן לקבל הכשרה באמצעות סדנאות והתנסות מודרכת. בארץ, איט״ה (האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי וקוגניטיבי) מציע מידע על הכשרות שונות בתחום ה-CBT, אשר עשויות לכלול גם CBT-I. מכון טמיר, למשל, מכשיר בעצמו פסיכולוגים ומטפלים ב-CBT-I. מומלץ לחפש מטפלים שהשלימו תוכניות הכשרה מוכרות ב-CBT-I. קיומן של תוכניות הכשרה והכשרות מיוחדות ב-CBT-I מצביע על סטנדרט מוסכם של מומחיות בתחום זה, ומציע שלאנשים המחפשים טיפול כדאי לתת עדיפות למטפלים בעלי הכשרות כאלה.
אילו אלטרנטיבות יש לטיפול CBT-I ומה היתרונות והחסרונות היחסיים שלהן?
קיימות מספר אלטרנטיבות לטיפול CBT-I. חינוך להיגיינת שינה כולל פיתוח התנהגויות והרגלים בריאים המקדמים שינה. טיפול בהגבלת שינה מגביל את הזמן המושקע במיטה כדי להגביר את הדחף לישון. טיפול בשליטה בגירויים נועד לקשר מחדש את המיטה עם שינה. טכניקות הרפיה כמו נשימות עמוקות, הרפיית שרירים מתקדמת ומדיטציה יכולות לסייע בהפחתת עוררות. התערבויות מבוססות מיינדפולנס (MBIs) מלמדות מושגי מיינדפולנס באמצעות מדיטציה ותרגולי ויסות עצמי כדי לשפר את השינה ולהפחית עוררות קוגניטיבית. טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) לנדודי שינה מתמקד בשיפור הגמישות הפסיכולוגית. תוכניות CBT-I דיגיטליות (dCBT-I) מציעות תמיכה מקוונת. טיפול התנהגותי קצר (BBT) הוא צורה קצרה ומרוכזת של טיפול התנהגותי לנדודי שינה. תוכניות ואפליקציות מקוונות לא ספציפיות להפחתת חרדה ומתח עשויות לטעון כי הן משפרות נדודי שינה. מכשירים לבישים יכולים לספק משוב על השינה כדי לשפר התנהגויות הקשורות לשינה. כיווץ שינה דומה לטיפול בהגבלת שינה אך מקטין את הזמן המושקע במיטה בעדינות רבה יותר. הופעתן של פלטפורמות ואפליקציות dCBT-I משקפת את ההכרה הגוברת ביעילות CBT-I ואת הרצון להפוך אותו לנגיש יותר באמצעות טכנולוגיה. הכללת טיפולים מבוססי מיינדפולנס וקבלה כחלופות מצביעה על הבנה גוברת של תפקיד העוררות הקוגניטיבית והגמישות הפסיכולוגית בנדודי שינה.

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

  

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון / מומחה ספציפי- 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

   

 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

  

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Irwin MR, Carrillo C, Sadeghi N, Bjurstrom MF, Breen EC, Olmstead R. Prevention of Incident and Recurrent Major Depression in Older Adults With Insomnia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. Published online November 24, 2021. doi:10.1001/jamapsychiatry.2021.3422

 

Manber, R., Bernert, R. A., Suh, S., Nowakowski, S., Siebern, A. T., & Ong, J. C. (2011). CBT for insomnia in patients with high and low depressive symptom severity: adherence and clinical outcomes. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 7(6), 645–652 

 

American Academy of Sleep Medicine. International classification of sleep disorders, 3rd ed

 

Spielman et al. Sleep Restriction Therapy in Perlis et al. Behavioral Treatments for Sleep Disorders. 2011, 21-30

 

Trauer, J. M., Qian, M. Y., Doyle, J. S., Rajaratnam, S. M., & Cunnington, D. (2015). Cognitive Behavioral Therapy for Chronic Insomnia: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of internal medicine, 163(3), 191–204.

 

Traupman EK, Dixon MA. Cognitive-behavioral therapy for insomnia for primary care: Review of components and application for residents in primary care. Int J Psychiatry Med. 2022 Jul 4:912174221112466. doi: 10.1177/00912174221112466. Epub ahead of print. PMID: 35786039.

 

Ye YY, Chen NK, Chen J, Liu J, Lin L, Liu YZ, Lang Y, Li XJ, Yang XJ, Jiang XJ. Internet-based cognitive-behavioural therapy for insomnia (ICBT-i): a meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open. 2016 Nov 30;6(11):e010707

2 תגובות

  • קישור לתגובה יהודית יוגב שבת, 08 יולי 2023 10:32 פורסם ע"י יהודית יוגב

    שלום,
    האם אפשר לקבל פרטים על מחיר הטיפול?
    אני גרה בחיפה, האם ניתן לקיים את הטיפולים אונליין?
    תודה

  • קישור לתגובה eitantamir שני, 10 יולי 2023 03:36 פורסם ע"י eitantamir

    הי יהודית,
    העלות היא סביב 380 ש"ח.
    CBT להפרעות שינה ניתן להעביר ביעילות רבה מרחוק.
    מוזמנת ליצור קשר ונתאם שיחת הכוונה.

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2025