טיפול ICP
קיימים לפחות 500 סוגי פסיכותרפיה.
המגוון האדיר של הגישות ונקודות המבט השונות נותנות את האפשרות לכל מטפל לבחור ולאמץ את הגישה שמתאימה לו. עם זאת, לימוד כל גישה עלול להוביל לדילמות רבות, הגדולה מבינהן היא "באיזו לבחור?".
הפתרון לבעיה זו, עשוי להימצא בגישה אינטגרטיבית, כלומר להתייחס באופן כוללני יותר כלפי מודלים פסיכותרפיסטיים שונים.
בהתאם לכך יותר ויותר פסיכותרפיסטיים מזדהים עם הגישה האינטגרטיבית. בסקר שנערך עם מלעלה מ 1000 פסיכותרפיסטיים, נמצא כי רק 15% ציינו שהם משתמשים רק בגישה תיאורטית אחת לתרגול.
ניסיון מעשי בפועל ומחקר הובילו למוטיבציה למזג אלמנטים מגישות שונות וליצור מודל חדש של פסיכותרפיה.
איך התחיל הרעיון של ICP?
קלינאיים שמים לב שגישות פסיכותרפיות מובנות נוטות לעזור למטופלים עד נקודה מסוימת.
מעבר לכך, המטופלים חווים גם אתגרים שבתוכם הם מעוניינים לשמר את השיפור שהיה להם עד כה.
ייתכן שהסיבה לכך היא שטיפולים נוטים להתמקד בשיפור תסמינים או הפרעות, בעוד שאנשים רבים מחפשים טיפול כדי להתמודד עם אתגרי החיים בצורה יעילה יותר ולמצוא משמעות גדולה בחייהם.
בהתאם לממצאים אלה,
מחקרים מצאו כי המטופלים שהפיקו את התועלת הרבה ביותר מטיפול שהסתיים, מקבלים מהטיפול את הדברים הבאים:
-
תקשורת או יחסים מבוססים עם עצמם
-
מערכות יחסים טובה ובריאה יותר עם דמויות משמעותיות בחיים
-
שיפרו ביצועים בעבודה ובלימודים
-
מצאו משמעות לחיים
שורה חדשה של מחקרים מראה שרוב המתמודדים שהתגברו על דיכאון או חרדה נהגו להתמודד עם קונפליקטים שלהם בעבר והם הצליחו יותר בתכנון עתידם וכך הגיעו למקום שלו יותר בהווה.
מהי פסיכותרפיה של לכידות פנימית (ICP) ?
ֿ
גישת ICP היא גישה אקלקטית חדשה שמטרתה לשלב את השיטות הטובות ביותר מנקודות מבט שונות, אך היא ייחודית בהמשגה של אופי הפסיכופתולוגיה והטיפול בה.
בהמשגה זו, נקודות המבט של המטופלים מקובצות לפי הגורמים החשובים קטגוריות, הנקראות מערכות.
מערכות מורכבות מהיחסים חשובים שיש לאדם, שעשויים להשפיע ישירות על הבריאות והרווחה הפסיכולוגית של האדם.
בטיפול ICP קיימות ארבע מערכות ליבה :
-
תוך אישי
-
בין אישי
-
מקצועי
-
רוחני
בפרספקטיבה של ICP, כל המערכות קשורות זו בזו באופן שהתפתחות או שינוי בגורם אחד משפיע על האחרים. לדוגמה, המערכת המקצועית יכולה להיות מושפעת מהקשר שיש לאדם עם אחרים (המערכת הבין אישית) ולהיפך. בניית יחסים בריאים עם כל מערכת בהווה עשויה להיות לא אפשרית ללא טיפול בקונפליקטים מהעבר, או ללא תכנון מתאים לעתיד. בהתאם לכך, אלמנט הזמן הוא האלמנט המכריע בפרספקטיבה זו.
לכידות פנימית, זהו מצב נפשי שבו המטופלים נוטים לקיים יחסים טובים עם כל המערכות. לכידות פנימית היא המטרה של גישת ICP, והיא מצביעה על תקשורת בריאה יותר בין האדם לארבעת מערכות התפקוד האנושי. הלכידות הפנימית מתוארת כמצב שבו האדם מסוגל לתקשר בפתיחות עם כל מערכת ולקבל את העבר, לטפל ולמצוא פתרונות לקונפליקטים הפתוחים הקשורים לעבר. בנוסף הלכידות מתוארת כבסיס ליצירת קשרים בריאים עם כל אחת מארבעת המערכות בהווה ולבסס ציפיות אמיתיות וניתנות להשגה ליחסים העתידיים עם כל מערכת.
פסיכופתולוגיה מנקודת המבט של ICP
בהזדמנויות רבות הלכידות הפנימית עשויה להיפגע. הפרספקטיבה של ICP אינה מתמקדת רק בגורם אחד כדי לזהות את מקור הבעיה המטופל מביא עימו, שכן לבעיה יש כמה מקורות.
החוויה השלילית, דרכי החשיבה שאינן מיטיבות, חוסר היכולת ליצור ראייה ותפיסה אובייקטיבית, תחושת דיכאון, אי תקשורת של בעיות. האופן שבו החוויות ואירועים נתפסים ומתפרשים יכול להשפיע על כל אחד מהגורמים והמערכות השומרים על הלכידות הפנימית. חוסר תפקוד בגורם או במערכת אחת יכול להשפיע גם על מערכות תפקוד אחרות. הנטייה שלנו לדכא את התכנים הרגשיים של העבר בלי לעבוד ולהתמודד עם האירוע, יוצרת מצב של הכחשת המציאות בהווה ותוכניות לא בריאות לעתיד שעשויות להיות מקור פוטנציאלי להתמודדות פסיכולוגית. עם זאת, כאשר מתבססת לכידות פנימית, הפרט יכול להתמודד באופן אדפטיבי עם חוויות ואירועים השליליים.
מטרות ותהליך ICP
מטרת העל של פסיכותרפיה של הלכידות הפנימית היא לעזור לאנשים להגיע ללכידות פנימית.
התהליך כולל 10 שלבים וכל אחד מהם הוכח כחשוב בהשגת המטרה הכללית.
תהליך ICP כולל
-
לדעת- להכיר את המטופלים
-
הבנה- להבין את הנושאים, הבעיות והאתגרים שכל מטופל מביא איתו למפגש
-
הערכה- איסוף מידע והערכת המטופל. הערכת הקשיים והבעיות שהוא מביא עימו
-
ניתוח- על המטפלת לנתח כל גורם שמובא למפגשים
-
לקבל- קבלת העבר וההווה כפי שהם
-
אתגר- הפגישה הטיפולית היא זמן לאתגר את החשיבה הלא רציונלית של הלקוח. לאתגר את הציפיות הלא מציאותיות והתנהגויות שאינן מוצדקות
-
תכנון- תכנון הפעולות, המשקפות את האיזון בין הציפיות של הלקוחות מהטיפול לבין הפוטנציאל שלהם
-
התערבות- יישום טכניקות התערבות שונות
-
הערכה מחדש- יש להעריך את התקדמות הטיפול
-
שחרור- המטופל משתחרר עם השגת היעדים והלכידות הפנימית מתבססת
מכניזם השינוי והטכניקה של ICP
כדי שאדם יבנה קשר חיובי עם עצמו ועם אחרים, היא צריך לבסס לכידות פנימית עם עצמו.
לצורך כך ישנן כ- 30 טכניקות שהוכחו כיעילות במקרים קליניים, במאמר זה נתאר בקצרה 4 טכניקות מרכזיות:
-
לנוע על פני הזמן- הלקוח מתבקש לתאר את הבעיה משלוש נקודות מבט שונות. הוא צריך לענות על שאלות כמו "כיצד זה נחווה עבורך?" , "איך אתה מרגיש עכשיו?" , "איך היית רוצה שדברים יראו בעתיד?"
-
חיפוש תרחישים שעובדים- טכניקה זו כוללת חיפוש אחר תרחישים ששימשו בעבר להתמודדות עם מצבי לחץ שהוכחו כיעילים. המטפל מעודד את המטופל לשחזר מקרה שיכול לעזור לו להתמודד עם אתגרים חדשים
-
לעיתים קרובות לקוחות מייחסים את תחושת "הכישלון" שלהם לכישורים וליכולות שאין להם. באמצעות טכניקה טיפולית זו, המטפל מעביר את תשומת הלב של הלקוח לכישורים וליכולות שיסייעו ללקוח בהשגת מטרתו
-
רשימה, משקל, כתובת- טכניקה זו מחייבת את המטופל לפרט את כל האתגרים, הקשיים והבעיות שאיתן הוא מתמודד ולשקלל אותם, החל מהאתגר הקל ביותר ועד לאתגר הקשה ביותר.
לאחר שהלקוח מפרט ומשקלל את הבעיות, המטפל נדרש להתחיל לטפל בהן באותו הסדר- מהקל ביותר לקשה ביותר.
לסיכום, התפתחות הפסיכותרפיה המודרנית מדברת בעד גישות אינטגרטיביות. השילוב כרוך בנכונות ללמוד מכל הגישות ולא לשמור בלעדיות לגישה אחת.
הפסיכותרפיה של הלכידות הפנימית, מתבטאת בנטייה להביא את היתרונות מכל גישה. עם זאת, כמו כל גישה אקלקטית גם גישת ה ICP נוטה לשינויים והתפתחות.
עדכון אחרון:
22 בספטמבר 2022
נכתב ע״י מומחי מכון טמיר