הרטבת לילה (אנורזיס) אצל ילדים | המלצות, סיבות, אבחון וטיפול יעיל

הרטבת לילה אצל ילדים

 

 

טיפול בהרטבה

לילית אצל ילדים

  

  

בעיית הרטבה אצל ילדים, אנורזיס, נכנסת לסיווג של הפרעות שליטה בסוגרים,  המכונות גם הפרעות אלימינציה (Elimination Disorder).

אנורזיס היא בעיה התפתחותית שמאפיינת ילדים רבים בגיל הגמילה מחיתולים, וגם לאחר מכן.

הרטבה היא בעיה מאוד נפוצה שפוגשים הורים, כמו גם פסיכולוגים ומטפלים בילדים , ויחד עם זאת היא הייתה אפופה עד העשורים האחרונים בבושה ובמבוכה ולכן- לא בהכרח נשמע עליה ממקורבינו.

כ-15% מהילדים בגיל בית הספר היסודי מרטיבים במיטה, כאשר כשני שליש מהילדים הסובלים מבעיה זו הם בנים.

מעל גיל 5 זו בעיה שחובה לטפל בה.

 

ההרטבה מונעת מהילד לישון מחוץ לבית וזו אחת הסיבות לכך שהילד מעוניין לחדול מההרגל הזה.

לא פעם, הבעיה כרוכה באשמה, הן מצד הילדים והן מצד ההורים, כשלמעשה, כל אחד מבין, אף אחד מהם אינו אשם.

 

 

אנורזיס

 

תופעת ההרטבה בכללותה נקראת אנורזיס.

קלינאים מבחינים בין הפרעת הרטבה בלילה (Nocturnal enuresis) לבין הרטבת יום, המופיעה בשעות בהן הילד ער (Diurnal enuresis):

 

 

הרטבת יום

 

מרבית הילדים משיגים שליטה בסוגרים במהלך היום בערך סביב גיל 3.

בעיה של הרטבה במהלך היום (diurnal enuresis) עשויה להופיע בנפרד או יחד עם הרטבת לילה, ומתחילים להתייחס אליה כאבחנה קלינית החל מגיל 5, כאשר הקריטריון לאבחון הוא מצב בו הילד מרטיב לפחות פעמיים בשבוע במשך לפחות שלושה חודשים. 

 

 

הרטבת לילה

 

מרבית הסובלים מבעיית הרטבה מתמודדים איתה בשעות הלילה.

הרטבת לילה (Nocturnal enuresis) היא בעיה של מתן שתן בלתי רצוני במהלך השינה.

במצב כזה, חשוב לבדוק קודם כל שאין בעיה רפואית הגורמת לתופעה.

אם הסיבה אינה רפואית חשוב לטפל בתופעה בהקדם: בחלק מהמקרים הבעיה זו אינה נעלמת מאליה, וללא טיפול היא יכולה להימשך אפילו שלוש שנים ובמידה רבה לפגוע בהערכה העצמית של הילד

 

 

איך מאבחנים בעיית הרטבה?

 

תחילה, רופאת הילדים תבחן את ההיסטוריה הרפואית. לאחר מכן היא תבצע בדיקה גופנית, במטרה לשלול בעיה רפואית שיכולה להסביר בריחת שתן.

 

בשלב זה, סביר שהרופאה תבקש לבצע בדיקת דם ובדיקת שתן, כדי לקבל אינדיקציות על רמת הסוכר בדם, רמות ההורמונים ותפקוד הכליות.

 

יש מצבים גופניים שגורמים לבריחת שתן, ביניהם סוכרת, זיהום או בעיה תפקודית או שמתבטאת בחסימה בדרכי השתן. אנורסזיס עלולה להוות גם תופעת לוואי של טיפול תרופתי שהילד נוטל, שיכול להיות כרוך, בין היתר, בתופעת לוואי של שינוי התנהגותי זמני.

אחרי שכל זה נבדק, ובמידה ולא יזוהה מקור גופני, הרופאה עשויה להחליט לתת לילד אבחנה של אנורזיס.

 

 

האם הרטבה היא גנטית? 

 

הרטבת לילה נוטה לעבור לעתים קרובות במשפחות:

לילדים רבים שמרטיבים במיטה יש קרוב משפחה שעשה זאת.

אם שני ההורים הרטיבו את המיטה בצעירותם, יש הסתברות גבוהה יותר שילדם המשותף יתמודד אף הוא עם הבעיה. 

 

 

טיפול פסיכולוגי והתנהגותי בבעיית הרטבה

 

טיפול בהרטבה או בכל בעיה אחרת הקשורה לשליטה בסוגרים, קשור בהבנת מקור הבעיה.

במידה וקיים מרכיב ביולוגי או גנטי כלשהו, לרוב ניתן לטפל בבעיה באמצעות תרגילי אימון לשרירים הרלוונטיים.

כמובן שיש משמעות להאם ההרטבה היא ביום או בלילה, שכן בלילה לילד יש פחות דרך לשלוט על סוגריו באופן מודע ומכוון, בעוד ביום הוא מסוגל לכך.

מקורות נוספים לבעיה עשויים להיות רגשיים, קשורים באירועי חיים קשים, טראומות, ולעיתים אף באירועי חיים נורמטיביים אך קשים לעיכול כמו מעבר דירה, לידת אח צעיר וכיוצא באלה. כאשר הילד כבר הצליח לשלוט בסוגריו בעבר, ניתן ללמוד מכך שהבעיה אינה פיזית כי אם נפשית, ויש צורך לברר את המקור לבעיה, את הקושי עימו מתמודד הילד.

 

כאשר בעיות שליטה בסוגרים נמשכות למשך פרק זמן שאינו סביר, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי ובמידת הצורך לטיפול. בגילאים אלה, יש צורך לפנות לפסיכולוג התפתחותי אשר במרבית המקרים, יטפל בילד בגישה התנהגותית, ובמידה וזו לא הצליחה- בגישה רגשית.

הגישה ההתנהגותית, או קוגניטיבית התנהגותית , מתמקדת בללמד את הילד לזהות את הצורך ולהגיב אליו. קיימות שיטות שונות הקשורות להתניית התנהגות, כגון פעמונית או זמזם הרטבת לילה המחוברים לתחתוני הילד ומצפצפים על מנת להעיר את תשומת ליבו לכך שהוא צריך לכת לשירותים. מדובר בטיפול פרקטי, מעשי ויעיל, אשר פותר את רובן הגדול של בעיות השליטה בסוגרים. מדובר באימון שאינו פיזי כי אם מחשבתי והתנהגותי, רכישת הרגלי הקשבה לגוף ונוהל פעולה מתאים לסממנים הגופניים.

 

 

טיפול בהרטבה: רגשי, תרופתי או התנהגותי?

 

הגישה הרגשית לרוב מועילה במקומות בהם לא הספיק הטיפול בגישה ההתנהגותית או כאשר ידוע על קושי רגשי עימו מתמודד הילד, אשר הוביל לבעיית ההרטבה.

הטיפול הרגשי יתמקד בזיהוי החסכים או הצרכים הלא מסופקים של הילד, הסיבה בגללה מרטיב, לעיתים מדובר בדרך להביע את רגשותיו לאחר אירוע קשה, לעיתים מדובר בקריאה לתשומת לב, לעיתים הילד לא רוצה ללכת לשירותים מסיבה כלשהי ומתאפק עד שבורח לו. בטיפול זה, בדומה לטיפול ההתנהגותי, ניתנת הדרכה רבה גם להורים. שיטה עדכנית שמשיגה תוצאות יפות בהרטבה היא שיטת הביופידבק

  

הטיפול התרופתי מאפשר הפחתה זמנית בתדירות ההרטבה, כל עוד הילד נוטל את התרופה. ההרטבה תחזור לאחר הפסקת השימוש, ונדיר שהתרופה "מרפאת" את הבעיה. לטיפול תרופתי יש כידוע תופעות לוואי.

לדוגמא, Desmopressin, שמפחית את ייצור שתן, עלול לגרום לכאבי ראש ובחילות. הדרך נכונה ביותר היא להתייעץ עם רופא הילדים לגבי מידת הכדאיות של שימוש בתרופות, ואם החלטתם לנסות, בחנו היטב והתייעצו לגבי כל אחת מהן.

 

 

טיפול התנהגותי

 

"הטיפול ההתנהגותי" הכי יעיל שקיים הוא לוודא שהילד עושה גיחה לשירותים לפני השינה.

 

זו אמנם אינה טכניקה שיכולה "לרפא" הרטבה, אבל דרך יעילה בהחלט לשמור על המיטה יבשה לאורך הלילה.

לפי מומחי הארגון הבינלאומי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, ABCT, טיפול התנהגותי הוא הטיפול המועדף במקרים של הרטבה רגילה, ומצליח לפתור את את הבעיה בכמחצית מהמקרים. עם זאת, שיטת טיפול זו דורשת מוטיבציה ומחויבות גבוהות מהילד ומההורה גם יחד. הטיפול כולל שימוש בזמזם שפועל לפי העקרונות של התניה קלאסית.

 

  • מצעים סופגים, אותם ניתן לכבס בקלות

  • תרגול פיזיותרפיה לרצפת האגן 

  • רופאי ילדים ממליצים לצמצם שתיית נוזלים לפני השינה, מוטב להפסיקה קצת אחרי ארוחת הערב 

  • הדרכה הורית - ההורים הם סוכני השינוי המרכזיים בטיפול, בהיותם אלה שמוציאים אל הפועל את הכלים, הטכניקות והשימוש בעזרים ההתנייתיים

  • קיימות עדויות ליעילותן של טכניקות ייעודיות ברפואה בסינית

 

במחקר מקיף שפורסם ב-2015 וסקר את שיטות הטיפול הלא-תרופתיות, מלמד כי לטיפול בהרטבת לילה יש תוצאות עם שונות גבוהה למדי: החל מהחלמה ספונטנית (15% מהילדים מפסיקים להרטיב באופן עצמאי בבדיקה כעבור שנה) ועד מקרים בודדים בהם הטיפול לא הועיל (1% מהילדים ממשיכים להרטיב עד גיל ההתבגרות). 

 

ככלל, הפרעות שינה נוטות להופיע לצד הרטבת לילה (Ferrara et al, 2023). מחקר מצא כי טיפול משולב בהרטבה ובבעיית השינה הוביל לשיעור נמוך יותר של הישנות ההרטבה במעקב של 3 חודשים.

 

כמה נתונים אופטימיים ומעודדים לכם ההורים:

מרבית הילדים שסובלים מאנורזיס מתגברים על ההפרעה עד הגיעם לשנות העשרה, עם שיעור גבוה של החלמה ספונטנית של 12% עד 15% (מצב שבו הבעיה חולפת, בלי התערבות מקצועית) .

רק אחוז אחד מהילדים ממשיך להתמודד עם הרטבה בשנות הבגרות.

 

  

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

17 בינואר 2024

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

 

מקורות:

 

National Clinical Guideline Centre (UK). (2010). Nocturnal Enuresis: The Management of Bedwetting in Children and Young People (NICE Clinical Guidelines, No. 111) [Introduction]. Royal College of Physicians (UK). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK62725/

 

Bernard-Bonnin, A. C. (2000). Diurnal enuresis in childhood. Canadian Family Physician, 46, 1109–1115.

 

Ferrara, P., Cammisa, I., Zona, M., Ottaviani, D., Agazzi, C., & Gatto, A. (2023). Do Sleep Disorders Influence the Prognosis and the Response to the Therapy in Enuretic Children?. Turkish Journal of Urology, 49(1), 59–62. https://doi.org/10.5152/tud.2023.21356

 

Jonason, P. K., Foster, J. D., Egorova, M. S., Parshikova, O., Csathó, Á., Oshio, A., & Gouveia, V. V. (2017). The Dark Triad Traits from a Life History Perspective in Six Countries. Frontiers in Psychology, 8, 1476

 

Kiddoo, D. A. (2012). Nocturnal enuresis. CMAJ : Canadian Medical Association Journal, 184(8), 908–911

 

Kuhn, Sissy et al (2009). Clinical Differences in Daytime Wetting Subtypes: Urge Incontinence and Postponed Voiding. The Journal of Urology , Volume 182 , Issue 4 , 1967 - 1972

 

Roth Port, D. (2022, January 13). How To Stop Bedwetting: 8 Solutions for Toddlers and Kids. Parents. https://www.parents.com/kids/sleep/bed-wetting/best-bedwetting-solutions/

 

Van Herzeele, C., Walle, J. V., Dhondt, K., & Juul, K. V. (2017). Recent advances in managing and understanding enuresis. F1000Research, 6, 1881. https://doi.org/10.12688/f1000research.11303.1

 

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3021710,00.html

  

https://www.abct.org/fact-sheets/bed-wetting/

  

 

 

המלצות על מקורות קריאה וטיפול נוספים:

 

 

טיפול בהרטבה - קופת חולים מכבי 

 

המרפאה לאורולוגית ילדים בבי"ח דנה-דואק - מרכז רפואי איכילוב בתל אביב

 

המרפאה להרטבת ילדים - קופת חולים כללית - מרכז שניידר

 

האתר של ד"ר קובי שגיא 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024