Deep TMS- טיפול בדיכאון עם קסדת גרייה מגנטית עמוקה

קסדה לטיפול בדיכאון - Dtms

 

גירוי מוחי מגנטי מוכר כבר כ-30 שנה כמשפר את הפעילות המוחית של אנשים הסובלים מהפרעות מסוימות, נפשיות ונוירולוגיות, אולם רק לאחרונה הבשילו התנאים כדי להנגיש אותה ככלי יעיל לטיפול בדיכאון.

טכנולוגיות של גירוי מוחי (TMS), או גירוי מגנטי טרנס-גולגולתי, הוא הליך לא פולשני שמאפשר להפעיל גירויים  ולעורר תאים עצביים באזורים ספציפיים במוח, מבלי לחדור פיזית לתוך המוח. 

 

חוקרים רבים מתאמצים לפתח שיטות לגירוי איזורים ספציפיים במוח, במטרה להפחית דיכאון, מבלי להשתמש בפרוצדרות חודרניות. 

והנה, הבשילה לה טכנולוגיה מתקדמת יותר- טכנולוגיית ה-deep TMS, גרייה מגנטית מוחית עמוקה, שפותחה ממש אצלנו, במכון וייצמן ובחברת Brainsway הישראלית.

נתונים עכשוויים מחזקים ומרחיבים את ישימות השיטה, ומלמדים כי TMS עשויה לעזור להקל על סימפטומים של דיכאון והפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) אצל חיילים משוחררים, למשל מחקר בכתב העת Journal of Affective Disorders a שפורסם באוקטובר 2021.  

 

 

ב-2024 ה-FDA אישר טכנולוגיית גירוי מגנטי טרנס-גולגולתי להפרעת דיכאון מג'ורי והפרעה טורדנית-קומפולסיבית.

ה-FDA העניק אישור לטכנולוגיה של Magstim, Horizon 3.0 עם StimGuide Pro, המיועדת למבוגרים עם הפרעת דיכאון מג'ורי שלא הצליחו להשיג שיפור מטיפולי קו ראשון בתרופות נוגדות דיכאון, ולמבוגרים עם אובססיביות-קומפולסיבית.

המערכת זוכה לשבחים בשל הפשטות וקלות השימוש בה, עם טכנולוגיית מצלמה מתקדמת וזרימת עבודה שמבטיחה מיקוד טוב יותר ושיפור תוצאות התהליך.

יישומים פוטנציאליים נוספים מיוחסים לנוירומודולציה ב-Long Covid, בהפרעת תלות בניקוטין ובסכיזופרניה.

 

 

 

למה המכשיר החדש נחשב למהפכני?

 

  • מדויק יותר: מגיע עם מערכת ניווט חכמה שעוזרת לכוון את הטיפול בדיוק לאזור הרלוונטי במוח.

  • קל יותר לשימוש: ממשק פשוט וברור -  מקל על הרופאים לתת את הטיפול בצורה נוחה ומהירה.

  • נוח יותר למטופלים: טיפול מהיר, לא פולשני, ללא תופעות לוואי משמעותיות.

 

 

מה עוד צריך לדעת?

 

המכשיר עדיין לא זמין בישראל, אבל אישור ה-FDA הוא צעד משמעותי בכיוון הנכון. הטכנולוגיה הזו מבטיחה ומעוררת תקווה לעתיד טוב יותר עבור מי שסובל מדיכאון או הפרעה טורדנית כפייתית.

 

 

תזכורת חשובה:

למרות הממצאים המעודדים, חשוב לזכור שעדיין יש צורך במחקר נוסף כדי להבין את היעילות והבטיחות לטווח ארוך של TMS. תמיד עדיף להתייעץ עם רופא מומחה לפני קבלת החלטות בנוגע לטיפול.

 

 

 

איך TMS עובד?

 

גרייה מגנטית למוח מבוצעת על ידי רופא או אחות, בהכרה מלאה ובישיבה על כיסא, כאשר המכשיר, המוצב כנגד הקרקפת, שולח פעימות קצרות אך אינטנסיביות אל תוך המוח.

במוח מייצרים הפולסים זרם חשמלי, המתרכזים בקליפת המוח הקדם חזיתית השמאלית (הקורטקס הפרה-פרונטלי), אזור בו מודגמת לעתים קרובות פעילות חשמלית חריגה אצל לוקים בדיכאון.

 

 

 

משך הטיפול

 

טיפול TMS טיפוסי נמשך כ-20-30 מפגשים, כחצי שעה כל אחד, בתדירות של 3-5 טיפולים לשבוע.

הטיפול נפרס בדרך כלל על פני שישה שבועות, והוא מתאים כטיפול אלטרנטיבי לכ-30-50% מקרב הסובלים מדיכאון שאינם מגיבים לטיפול תרופתי. 

כיום מומלץ הטיפול המגנטי רק במקרי דיכאון עמיד קשים, שאינם מגיבים לתרופות, אך יעילותו ממשיכה להיבדק בעולם ״האמיתי״, גם בטיפול בהפרעות אחרות.

חוקרים מצאו, למשל, ש-TMS עשוי להיות יעיל במצב של דיכאון וסקולרי שמקורו בשבץ, ואף נבחנת האפשרות לטפל באמצעותו בסכיזופרניה, בהתמכרויות, בהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) ובהפרעות נפשיות אחרות.  

למשל, במחקר שפורסם ב-2024 נמצא כי גירוי מוחי לא פולשני מציע מענה חדשני לטיפול ב-PTSD גם לחיילים משוחררים. החוקרים גילו כי יוצאי צבא שסבלו מפגיעות מוחיות שהשפיעו על הקשרים לאמיגדלה היו בסיכון נמוך יותר לפתח PTSD. יתרה מכך, הפחתת החיבוריות התפקודית בתוך מעגל מוחי זה לאחר שימוש בגירוי מגנטי מוחי (TMS) הייתה קשורה לשיפור בתסמינים. 

 

 

בעוד שה-TMS נראה מבטיח ומטפלים מדווחים על תוצאות משביעות רצון, בהחלט לא מדובר בפתרון קסם:

למרות שחלק מהמטופלים שהגיבו באופן חיובי ל-TMS חוו הקלה בתסמינים שנמשכה חודשים, ואפילו שנים, לעתים מתעורר צורך בטיפולים חוזרים מדי כמה שבועות או כמה חודשים על מנת למנוע נסיגה.

מחקר שנערך השנים האחרונות הראה סיכויים נמוכים באופן משמעותי להידרדרות (הישנות הדיכאון) במידה ומתקיימים ״טיפולי תחזוקה״ על בסיס קבוע, אך עדיין מוקדם לקבוע מהי הדרך האפקטיבית ביותר לעבור את הטיפולים מבחינת תדירות, עוצמה ואפילו המקום המדויק שאליו מכוונים הפולסים.

לעומת זאת, כן קיימת אינדיקציה לכך שמה שחשוב יותר הוא הגירוי הכולל של המוח, ולא מספר הטיפולים.

 

מטופלים דיכאוניים שאושפזו במהלך התקף אובדני וקיבלו טיפול Dtms מרוכז, לא הראו תופעות לוואי מיוחדות, והפכו במהרה ל״לא-אובדניים״, בתגובה לטיפול.

בנוסף, נבדקת האפשרות שהפעלת המטופל באופן כלשהו תוך כדי קבלת הפולסים תגביר את אפקטיביות הטיפול, למשל קבלת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממש בעודו ישוב על כיסא ה-TMS.

 

בינתיים התוצאות מעורבות, עם יוצא דופן אחד: טיפול בכאב, כאשר מהנתונים עולה שה-TMS עשוי להיות לעזר בטיפול בכאב אקוטי או כרוני.

במקביל, נבחנות שיטות אחרות לגירוי המוח לצרכים טיפוליים, ביניהן פולסים על-קוליים או גירוי באמצעות אור (אופטוגנטיקה).

 

הטיפול מתקיים כיום במספר מרכזים לבריאות הנפש בישראל, ביניהם שלוותא, ובבתי חולים כלליים, כמו במרפאה לטיפול בדיכאון בגרייה מגנטית באיכילוב.

יחד עם זאת, למרות שהטיפול אושר ונכנס לסל התרופות של משרד הבריאות, בעלי עניין וקשיים כלכליים פוגעים בזמינות של טיפול Dtms לקהל שזקוק לו, וזה ממש חבל.

 

לאור פניות רבות חשוב לציין - אנחנו לא מטפלים באמצעות DTMS, או בגישות אחרות של גרייה מגנטית.

 

 

מרפאות בריינזווי בארץ

 

במכון טמיר לא מטפלים באמצעות TMS

 

 

 

עדכון אחרון:

 

9 בפברואר 2024

 

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

 

FDA clears Magstim transcranial magnetic stimulation system Horizon 3.0 with StimGuide Pro. News release. Magstim. January 30, 2024. https://www.globenewswire.com/news-release/2024/01/30/2820107/0/en/FDA-Clears-Magstim-Transcranial-Magnetic-Stimulation-System-Horizon-3-0-with-StimGuide-Pro.html

 

Kuntz L. Neuromodulation for nicotine use in schizophrenia. Psychiatric Times. December 6, 2023. https://www.psychiatrictimes.com/view/neuromodulation-for-nicotine-use-in-schizophrenia

 

Siddiqi, S. H., Philip, N. S., Palm, S. T., & et al. (2024). A potential target for noninvasive neuromodulation of PTSD symptoms derived from focal brain lesions in veterans. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/s41593-024-01772-7

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024