מכור לקפאין? המדע לצדך: 7 סיבות מדעיות להמשיך לשתות קפה

התמכרות לקפאין

 

 

אוקי, בואו נהיה מאוזנים:

 

נתחיל בכמה נתונים מחקריים אופטימיים על שיפור איכות החיים והשפעתו החיובית של השימוש בקפאין על בריאותנו. 

 

אחר כך נדון בבעיות שקשורות לשימוש מופרז בקפאין ונדבר על הסיבות בגינן הוא מחייב לעיתים טיפול בהתמכרות.

 

 

מהן ההשפעות החיוביות ויתרונות הקפאין?

 

  1. יותר קפה פחות השמנה -  כך טוענים חוקרים  באוניברסיטת ג'ורג'יה. עכברים שקיבלו קפאין שימרו רמת סוכר קבועה וקצב חילוף חומרים גבוה. מחקר קודם הראה שהעלאה בצריכת קפאין תביא להפחתת הסיכוי ללקות בסכרת.

  2. קפה יכול לתרום לעלייה משמעותית בתפוקה שלך בעבודה. הקפאין גורם לעלייה בחומצות השומן בדם, מה שעוזר לך לא להתעייף כל כך מהר ולהישאר פעיל שעות ארוכות. למרות זאת חשוב לזכור שקפאין לא יכול לשמש תחליף לשינה - הוא יכול לסייע בהגברת הקשב אבל בחשיבה מורכבת קפאין מאכזב.

  3. שתיית קפה עשויה לצמצם חלק מהתסמינים של הפרעת קשב וריכוז.

  4. קפה עוזר לך גם בשמיעה! עדויות מחקריות מוכיחות שצריכה שגרתית של קפה מפחיתה את התופעה שנקראת 'טנטון' (שמיעת רעשים מעצבנים וחזרתיים באזניים). כתב העת האמריקאי לרפואה מדווח שנשים ששתו כוס וחצי קפה ביום היו בסיכון גבוה יותר (ב-15%) ללקות בטנטון, בהשוואה לנשים ששתו 4-6 כוסות. מדובר במדגם מכובד של 65,000 נשים.

  5. שתה קפה- תחיה יותר. שתיית 4-6 כוסות קפה ביום (או יותר), מקטין את ההסתברות לתמותה ב-10% אצל גברים ו-15% אצל נשים, כך על פי The New England Journal of Medicine. המדגם כלל 370,000 איש ואשה, אך דאג להסיר את המשתנים של אכילת בשר אדום ועישון, הרגל אופייני לשתייני קפה.  מחקר חדש יותר שדווח לאחרונה באתר YNET, קושר בין צריכת קפה, עם קפאין או נטול קפאין, עם שיעור תמותה נמוך יותר. זאת על בסיס נתונים שנאספו לאורך עשר שנים. 

  6. מחקר מצא שקפאין גורם להאצת הגמישות העצבית, תהליך המכונה בשפה המקצועית "אנטרופיה מוחית". ברמה הבריאותית, קיימים מחקרים שמצאו קשר בין צריכה יומית של קפאין לבין הפחתה בהפרעות נפשיות (כמו דיכאון), מחלות נוירולוגיות (פרקינסון, אלצהיימר, דמנטיה) ומחלות גופניות שונות (סרטן הכבד, סכרת). 

  7. מחקר נרחב שפורסם ביוני 2021 מצא כי קפה מכל הסוגים מוריד את הסיכון למחלות כבד כרוניות, מחלות כבד שומניות, סרטן כבד ומוות ממחלת כבד כרונית. כבד... 

 

 

התמכרות וגמילה מקפאין

 

קפאין הוא החומר הפעיל, והממכר שנמצא בעיקר במשקאות כמו תה, קולה, ובעיקר- קפה.

זהו חומר פסיכואקטיבי מעורר, בכוחו להשפיע על הפעילות המוחית של כל אדם, על מידת העוררות שלו ויכולתו להתרכז.  

 

קפאין הוא סם ממריץ לכל דבר, סטימולנט. שימו לב שממריצים אחרים מסתיימים אף הם בסיומת "אין": קוקאין, ריטלין, הירואין ועוד.

סטימולנטים ממריצים את הפעילות הנוירלית במוח ובכך מעורר את האדם ומסייע לו בפעילויות שדורשות ריכוז ומאמץ מנטלי.

 

אם אנחנו מורגלים לקפאין ולא נספיק לשתות קפה בבוקר, נהיה כמובן פחות עירניים, אבל יותר מזה, מחקר מאוניברסיטת טסמניה מלמד כי התשוקה שאנחנו חווים בגלל הגירעון בקפאין תפגע וביכולת לשנן מידע חדש. החוקרים חושפים כי המשתתפים שלהם לא היו מודעים להשפעתה של התשוקה לקפאין , מה שמרמז שאם ננסה בכל זאת לקלוט אינפורמציה בזמן שאנחנו נואשים לקפה, נהיה בסיכון להערכת יתר לגבי מה שאנחנו מאמינים שקלטנו.

 

 

כיצד קפאין עובד?

 

קפאין מפעיל את מערכת העצבים המרכזית, וגורם בין היתר לדפיקות לב מואצות ולהגברת זרימת הדם.

 

במקרי מינון-יתר של קפאין (יש דבר כזה מנת יתר, כן) עלול האדם לחוש בחילה, להקיא, לחוות התקפי חרדה ובמקרים קיצוניים- אפילו התקפי לב.

לא רבים יודעים שקפאין, שנחשב סם שגרתי, נפוץ וקליל, פועל על מערכת העצבים המרכזית באותו האופן בו פועלים סמים קשים כמו קוקאין. מחקר מטריד אף מתאר מצבים בהם שימוש יתר בקפאין ("מנת יתר") עלול לגרום למצבים פסיכוטיים.

 

השלכותיו הבריאותיות של הקפאין על גוף האדם, וכן על נפשו, נתפסות כהרבה פחות משמעותיות, מסוכנות והרסניות, אבל המציאות מלמדת שהוא מאוד ממכר ויוצר באופן הדרגתי תלות פיזית ונפשית של המשתמשים בו.

 

ואל תשכחו, חברים, את המחירים המעשיים של הקפה בחיים שלכם. ערביקה או רובוסטה, אורגני או אתיופי, בכל מקרה זה די מרוקן את הכיס:

 

 

 

 

התמכרות לקפה, גמילה ובעיות שקשורות לקפאין 

 

קפאין הוא לרוב סם שרבים צורכים כהרגל התנהגותי. כלומר, מרגילים עצמם לשתות קפה, למשל בשעות מסוימות ביום, לכן נוצר הרגל משולב, גופני ונפשי.

הדבקות בשעות קבועות של שתיית קפה תורמת לתלות הפיזית הממשית בקפה, שכן בדיוק בשעות אלו, מצפים הגוף והנפש להשפעת הקפאין ומחכים לה.

במידה והאדם לא ישתה קפה בשעה אליה התרגל, גופו ירגיש חלש יותר מהרגיל, הוא עשוי להיות עצבני יותר ותשוש יותר.

 

 

תסמיני גמילה מקפה

 

הגוף עושה מעין "פיצוי" כאשר הוא מתכונן לקבל חומר כדוגמת קפה, אשר ממריץ תהליכים בגוף, ולכן לקראת הקפה הוא מאט את התהליכים הללו.

במידה ולא נצרך מספיק קפאין - הגוף נכנס לגירעון פיזיולוגי, שכן הוא אינו מורגל לייצר את התחליפים המרגיעים, ומכאן התחושה הרעה, שבעולם הטיפול בהתמכרויות מכונה תסמיני גמילה.

 

 

היבט רגשי

 

מעבר לחסך הפיזיולוגי ותסמיני הגמילה המצומצמים יחסית, יש בצריכת קפאין גם עניין רגשי- רבים תולים בו תקוות בשעות לחץ נפשי, בזמנים בהם נדרש ריכוז מוגבר והעצמה קוגניטיבית, למשל כאשר נשארים עד מאוחר בעבודה כדי לסיים פרויקט נקודתי, או כאשר לומדים באינטנסיביות למבחן.

 

רבים חשים שבהיעדר קפה "לא יוכלו לשרוד את היום", לא יוכלו להתכונן ביעילות למבחן ובכלל לא יתפקדו באופן מיטבי, אמונה שגוררת בעצמה לחץ ואי-נוחות ממשית במקרה שנבצר מהאדם לשתות קפה.

 

 

סבילות

 

מאפיין נוסף שיש לקפאין כסם ממכר הוא הסבילות (Tolerance) שמפתח הגוף.

בדומה לחומרים פסיכואקטיביים רבים, ההתמכרות לקפה יוצרת בו תלות אשר הולכת וגוברת, מה שגורר דרישה ביוכימית ליותר חומר פעיל כדי להשיג את אותה תחושה.

סבילות מתבטאת בתהליך הדרגתי - אם בעבר הספיקה לאדם חצי כפית קפה על מנת לחוש את העוררות המוכרת, עם הזמן הוא יזדקק כבר לשתי כפיות לפחות. הגוף יזדקק לכמות הולכת וגוברת של הקפאין על מנת לייצר את תחושת העוררות אליה התרגל האדם (אפשר לקבל דוגמא מוחשית - זוכרים את הפעם הראשונה ששתיתם אספרסו ממכונת קפה? הכוס הראשונה יוצרת אפקט חזק של עוררות פיזיולוגית. לאחר מספר פעמים מתקהה תחושה זו וכבר אינה מופיעה עם שתיית כוס אחת).

 

 

גמילה

 

גמילה מקפה, במיוחד למי שפיתח התמכרות ותלות פיזית ונפשית בקפאין, היא ממש לא קלה, כיוון שכוס הקפה הפכה לחלק אינטגרלי משגרת היום. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי ביחס לחומרים ממכרים אחרים, תסמיני הגמילה נחשבים פשוטים, קלים וחולפים במהירות.

 

בזמן הגמילה חשוב להיות מודעים להיבטים רגשיים כמו רגזנות מוגברת, לעיתים עד כדי התקף זעם, לצד תסמיני שפעת שכוללים בחילות, הקאות, כאבי ראש, תשישות, עייפות, מכאובים גופניים מגוונים ועצירות.

התסמינים הפיזיולוגיים לרוב נעלמים לאחר מספר ימים בהם צריכת הקפה הופסקה כליל.

עם זאת, התסמינים הנפשיים דורשים מענה קצת אחר: יש צורך במציאת דרכים חדשות להתעורר שתיצור את ההשפעה שייחס האדם לקפאין ממנו נגמל.

תחליפים נפוצים ויעילים הם פעילות גופנית בבוקר, על מנת להתעורר, פעילות גופנית קצרה באמצע היום, אכילה ושתיית משקאות נטולי קפאין (שאף נמצאו יעילים בהפחתת תסמיני הגמילה).

ההרגל שקשה לשינוי נעלם אף הוא לבסוף ומוחלף בהרגלים חדשים שאינם כרוכים בהתמכרות.

כאמור, הגמילה מקפאין הינה הרבה יותר מהירה, קלה ואופטימית בהשוואה התמכרויות אחרות.

 

גם הגוף וגם הנפש מתרגלים מהר, באופן יחסי, לשינוי המשמעותי בשגרת היום. לכן, חשוב להפסיק את השימוש בקפאין כאשר האדם מרגיש שמפתח תלות.

במצבים שקודמים להתמכרות, ניתן לעשות זאת גם על ידי החלטה שלא להגביר את המינון, ואף להפחיתו בהדרגה.

חשוב להפוך את הקפה לפינוק בסוף יום ארוך או בסוף שבוע קשה, ממש כמו שמומלץ בצריכת שוקולד, ולא להשאירו כתנאי שבהיעדרו- חש האדם חוסר יכולת לתפקד.

 

 

  

 

כתיבה:

 

איתן טמיר, MA, ראש המכון

עם  מומחי מכון טמיר

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מחקרים מעניינים על קפאין

 

שימוש בקנאביס רפואי בשתיית קפה או תה <

 

קפה מונע התפתחות של דמנטיה אצל קשישים <

 

קפה קשור בפחות אובדנות, אבל לא לאושר בחיים <

 

 

מקורות:

 

Cappelletti, S., Piacentino, D., Sani, G., & Aromatario, M. (2015). Caffeine: cognitive and physical performance enhancer or psychoactive drug?. Current neuropharmacology, 13(1), 71–88. https://doi.org/10.2174/1570159X13666141210215655

 

Evans, J., Richards, J. R., & Battisti, A. S. (2023, June 8). Caffeine. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/

 

 

 

 

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024