מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג?
במידה ואתם מחפשים עזרה מבעל מקצוע בכל הנוגע לטיפול רגשי ייתכן שאתם תוהים האם עליכם לחפש פסיכולוג, פסיכיאטר או שילוב של שניהם.
זו שאלה חשובה שיש להתעכב עליה, שכן קיימים הבדלים רבים בין המקצועות השונים, עליהם נפרט במאמר זה.
מטופלים חדשים נוטים לפנות לראשונה ליועץ או למטפל עבור קבלת הערכה ראשונית של מצבם הנפשי. בחירה זו יכולה להתאים עבור אנשים רבים, במיוחד אם המקרה אינו חמור, אך עבור אחרים - ייתכן שפניה למטפל או יועץ לא תספיק.
אם הקושי ממנו סובלים נובע מאי איזון כימי במוח, טיפול בדיבור לא יהיה לכשעצמו לא יוכל לייצר שינוי מספק.
במקרים אלו עדיף לפנות לפסיכיאטר, אשר יוכל לספק גם טיפול תרופתי, גם הערכה מקצועית ואבחון, וגם להמליץ על סוג הטיפול הרגשי הנדרש במידת הצורך.
אלו יכולים לחסוך זמן רב בטיפול הלא נכון, או בטיפול שהשפעתו מוגבלת.
פסיכיאטריה מתארת ענף ספציפי במסגרת שירותי הרפואה, אשר מתמקד במניעה, אבחון וטיפול במצבים שונים הנוגעים לבריאות הנפש. ככלל, תחום זה מבוסס על הרעיון שישנם גורמים ביולוגים, כמו גנטיקה, אשר מובילים להיווצרותן של בעיות נפשיות ורגשיות. יחד עם זאת, הפסיכיאטריה לוקחת בחשבון שיש משקל רב גם לגורמים סביבתיים, אך הדגש במסגרת הטיפול הפסיכיאטרי יהיה מתוך נקודת מבט ביולוגית, ובהתאם פסיכיאטרים עוברים הכשרה והתמחות הכוללים התמקצעות בתחומים הבאים:
-
נוירולוגיה
-
פסיכולוגיה
-
ביוכימיה
-
גנטיקה
-
מדעי החברה
-
פסיכופרמקולוגיה (ענף המתמקד באפקט של תרופות מסוימות על מצב הרוח ועל בריאות הנפש)
פסיכיאטרים הינם בעלי תואר ד"ר לרפואה (MD), ובעלי התמחויות ספציפיות בהתאם לתחום בהם התמקדו בשנות ההתמחות שלהם, אשר נערכת במחלקות בבתי חולים ומרפאות לבריאות הנפש ונמשכת כחמש שנים.
בין תחומי ההתמחות השונים:
-
טיפול בהתמכרויות
-
פסיכיאטריה של ילדים ונוער
-
פסיכיאטריה גריאטרית
-
פסיכיאטריה פלילית
-
פסיכיאטריה של מבוגרים
מה פסיכיאטר עושה?
פסיכיאטרים מסייעים באבחון ובטיפול בהפרעות נפשיות, הם לוקחים בחשבון גם היסטוריה רפואית ומעריכים האם יש תרומה גם לגורמים רפואיים שאינם קשורים לכאורה, שעשויים להוביל להתפתחות הסימפטומים הנפשיים (כמו מחלות שאיתם המטופל מתמודד או תרופות שלוקח באופן קבוע).
התואר הרפואי שלהם מאפשר להם גם להעניק מרשמים ולהפנות לבדיקות רפואיות, שעשויות לשפוך אור על המצב עמו מתמודד המטופל.
פסיכיאטרים עובדים במסגרות הבאות:
-
במגזר הפרטי, בקליניקה הפרטית שלהם או במכונים פרטיים
-
בתי חולים
-
בתי חולים פסיכיאטרים
-
מרכזים לבריאות הנפש באוניברסיטאות
-
בתי אבות
-
בתי סוהר
-
מרכזי גמילה
-
הוספיס
במה פסיכיאטר יכול לסייע לך ?
במהלך ההערכה הפסיכיאטרית, המטופל יישאל שאלות הנוגעות למצבו הרפואי ולסימפטומים הרגשיים שבגללם פנה להערכה. במידת הצורך הפסיכיאטר/ית יפנו לבדיקות נוספות או יעזרו בהערכות פסיכולוגיות על מנת לקבוע אבחנה.
בהתאם לאבחנה שנקבעה הפסיכיאטר יוכל להמליץ על טיפול תרופתי מתאים ויתן המלצות להמשך טיפול - יוכל להמליץ על שילוב של טיפול רגשי ותרופתי, על טיפול תרופתי בלבד או על טיפול רגשי בלבד.
יוכל להמליץ על סוגי טיפול (CBT/DBT/ דינאמי/ קבוצתי/משפחתי/דיאדי ועוד) ועל המשך מעקב פסיכיאטרי לליווי הטיפול התרופתי.
טיפול תרופתי יכול להינתן עבור מגוון רחב של מצבים נפשיים הכוללים, בין היתר:
-
הפרעות חרדה
-
הפרעות קשב ריכוז והיפראקטיביות (ADHD)
-
הפרעה ביפולארית (מאניה דיפרסיה)
-
דיכאון מז'ורי
-
הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD)
-
סכיזופרניה
-
התמכרויות
הטיפול התרופתי הניתן במסגרת הערכות פסיכיאטריות הינו בגדר המלצה, ובמרבית המקרים ילווה בהמלצה לטיפול רגשי.
במידה ואכן נוטלים טיפול תרופתי לאחר קבלת המרשם - חשוב לשמור על מעקב פסיכיאטרי על מנת לאמוד את השפעת התרופה, להתאים מינון במידת הצורך ולוודא שהיא פועלת כראוי ובצורה תקינה. במידה ולא ממשיכים במעקב פסיכיאטרי יש לוודא שנמצאים לכל הפחות במעקב רפואי אצל רופא משפחה, בדומה לכל טיפול תרופתי (יש צורך בעריכת בדיקות תרופתיות לבחינת השפעת התרופה על הגוף).
בכל הנוגע להערכה פסיכיאטרית של ילדים הפסיכיאטר/ית יערוך הערכה נפשית מקיפה הלוקחת בחשבון גם גורמים נוירו-התפתחותיים, גורמים רגשיים, קוגניטביים, סביבתיים (חינוך, חברה, משפחה) וגורמים גנטיים.
איזה סוג טיפול הפסיכיאטר יכול לספק?
פסיכיאטר יכול לספק טיפול תרופתי מאחת או יותר מהקבוצות הבאות:
-
נוגדי דיכאון
-
תרופות אנטי פסיכוטיות
-
מייצבי מצב רוח
-
תרופות הרגעה
-
סטימולנטים (תרופות ממריצות)
מעבר לכך, לעתים פסיכיאטרים מספקים גם את אחד מהטיפולים הבאים:
-
טיפול בנזעי חשמל - טיפול בנזעי חשמל כולל הפעלת זרמים חשמליים על אזורים ממוקדים במוח. לרוב ישמש במקרים של דיכאון עמיד והפרעה דו קוטבית, לאחר שכל טיפול אחר לא הראה שיפור בסימפטומים
-
סוגים אחרים של גירוי מוחי - גם גירוי עצב הוואגוס (VNS) וגם גירוי מגנטי למוח (TMS) יכולים לסייע בטיפול בתסמיני דיכאון חמורים. עם TMS, סליל המונח על הקרקפת של המטופל ומעביר פולסים מגנטיים למוח שלך. עם VNS, גנרטור מושתל בחזה של המטופל, ממש מתחת לעור, ומספק פולסים חשמליים מתמשכים לעצב הוואגוס שלך.
-
טיפול באור (Light therapy) - גישה זו כוללת שימוש באור מלאכותי לטיפול בסימפטומים של דיכאון. לעתים קרובות זה מומלץ לדיכאון עונתי, במיוחד כאשר המטופל גר במקום שאינו מקבל הרבה אור שמש.
מה בין פסיכיאטר לפסיכולוג?
בהשוואה לפסיכיאטרים, פסיכולוגים נוטים להתמקד בגורמים חברתיים, תרבותיים וסביבתיים, ומתרחקים באופן יחסי מהתמקדות בגורמים ביולוגיים.
בהתאם, שיטת הטיפול בה פסיכולוגים משתמשים הינה טיפול בדיבור, להבדיל מטיפול תרופתי, אשר מבנה מרחב בו ניתן לפרוק ולעבד מצוקות וקשיים רגשיים. פסיכולוגים יכולים לספק גם הדרכה וכלים להתמודד עם הסימפטומים.
טיפול בדיבור יכול להופיע במספר אופנים:
-
טיפול פרטני (אחד על אחד)
-
טיפול זוגי
-
טיפול משפחתי
-
טיפול קבוצתי
הגישות לטיפול פסיכולוגי הן רבות:
-
טיפול הומניסטי
-
טיפול בילדים (המשלב לעתים טיפול במשחק)
-
טיפול פסיכודינמי
-
טיפול ממוקד רגש (EFT)
-
טיפול באמנות
-
גישות טיפול מבוססות מיינדפולנס
-
סכמה תרפיה
-
גישות קוגניטביות התנהגותיות (CBT/DBT/ACT)
במה שונה תהליך ההכשרה?
פסיכולוג קליני בישראל (או שיקומי, חינוכי, ארגוני, התפתחותי) מוכר כפסיכולוג מוסמך לטיפול לאחר שמשלים תואר שני בפסיכולוגיה במוסד מוכר ללימודים.
לאחר מכן פסיכולוגים עוברים 4 שנות התמחות (במרפאות ובמחלקות אשפוזיות) שלאחריהן הם הופכים מפסיכולוג מתמחה לפסיכולוג מומחה.
פסיכיאטרים עוברים מסלול שונה מאוד ומגיעים מבית ספר לרפואה והתמחות בפסיכיאטריה ועל כן מוגדרים כד"ר (MD).
מתי לפנות לפסיכיאטר?
- במידה והמטופל נמצא בטיפול רגשי והפסיכולוג המליץ על כך
- במקרים בהם יש חשד לאבחנה כלשהי לאחר הופעת סימפטומים נפשיים שנמשכים זמן מה (מצב רוח שונה מאוד מהרגיל, סימנים של פסיכוזה, התנהגות לא רגילה, קושי נפשי מתמשך, קשיים בתפקוד כמו קשיים בשינה ועוד).
- במידה ורופא המליץ על כך לאור מצב בריאותי כלשהו
אני עדיין לא בטיפול, איך לבחור מבין השניים?
לעיתים קרובות ניתן להבין מה קודם למה באמצעות בחינת הסימפטומים שהופיעו- במקרים בהם מדובר על מצוקות זמניות שהתעוררו עקב קשיים בעבודה, בזוגיות, בחיי המשפחה, או שהמטופל מעוניין "לפרוק" עול רגשי שמוטל עליו, לשוחח עם מישהו, להתייעץ או להתבונן עם איש מקצוע על דפוסי המחשבה וההתנהגות - מומלץ יהיה לפנות לפסיכולוג.
פנייה לפסיכיאטר תתאים יותר במקרים שבהם עולה מורכבות נפשית כלשהי שטיפול בדיבור אינו מספיק עבורה כמו במקרים של:
-
דיכאון חמור
-
הפרעות מצב רוח
-
חשד להפרעת אובססיבית קומפולסיבית (OCD)
-
סכיזופרניה
-
סימנים של פסיכוזה
-
ירידה משמעותית בתפקוד
-
כל סממן משמעותי להתפתחותן של הפרעות אישיות
-
חשד להפרעות אכילה
-
כל מקרה שיש בו צורך בהתערבות מיידית (כגון אובדנות או משבר נפשי עמוק)
שיקולים לוגיסטיים בבחירת פסיכולוג או פסיכיאטר
-
גם טיפולים פסיכולוגיים וגם טיפולים פסיכיאטרים הינם זמינים במסגרת קופות החולים, לעתים אלו כרוכים ברשימות המתנה אך מבוטחי קופות החולים זכאים להם בסבסוד מלא/ חלקי
-
גם בבחירת פסיכולוג וגם בבחירת פסיכיאטר יש לבחור בעל מקצוע עם ניסיון רלוונטי לסיבה שבגללה פונים להערכה פסיכיאטרית/ טיפול פסיכולוגי
-
במידה ופונים לטיפול באופן פרטי וקיים ביטוח פרטי - מומלץ לבדוק מולם מה הזכאות הנכללת במסגרת הפוליסה, ייתכן שאתם זכאים להחזר
-
הערכה פסיכיאטרית לרוב נמשכת לפחות מפגש אחד (ולעתים יותר) בעלויות של כמה אלפי שקלים במרבית המקומות המספקים את השירות, לעומת טיפול פסיכולוגי שעלותו נעה סביב כמה מאות שקלים למפגש, אך הינו ארוך טווח ונמשך לרוב לפחות כמה חודשים
שורה תחתונה?
פסיכיאטרים ופסיכולוגים מספקים שירותים שונים לחלוטין תחת אותו הענף - בריאות הנפש.
פסיכיאטרים מספקים הערכות ואבחונים, המלווים לא פעם בהתאמת טיפול תרופתי, בעוד שפסיכולוגים מעניקים טיפול רגשי בדיבור, בתהליכים שהינם ארוכי טווח ומטרתם לספק תמיכה רגשית והנעה של תהליכים טיפוליים מעמיקים ורחבים יותר.
לא פעם, ההמלצה תהיה על טיפול משולב - פסיכיאטרי ופסיכולוגי, מתוך האמונה כי השילוב של טיפול תרופתי ורגשי יכול להניב את התוצאה המקיפה והטובה ביותר עבור המטופל.