מהי סייסמופוביה?
סייסמופוביה היא פחד מוגזם, מתמשך ובלתי נשלט מרעידות אדמה.
פחד זה לעיתים עלול להפריע לאדם, להשפיע על פעילותו, החלטותיו ואף הדרך בה הוא מכווין את חייו ואת חיי משפחתו. ה
התנהגויות שעלולות להעיד על סייסמופוביה
פחד מרעידות אדמה הוא טבעי, שכן הוא מופיע בשל יצר ההישרדות; עם זאת, יש כמה התנהגויות שאנשים מאמצים ביחס לאירוע זה שיכולות לתת אינדיקציות לסייסמופוביה. למשל:
-
פחד מתמשך למרות שחלפו מספר שבועות
-
בידוד עקב חשש מרעידות אדמה ורצון מועט להתרועע
-
שינוי תוכניות או פעילויות עקב חוסר ביטחון
-
מחשבות חוזרות ונשנות על האירוע
-
בין היתר התנהגויות שיכולות להימשך מספר חודשים.
המלצות להתמודדות עם סייסמופוביה
-
לדבר עם אדם קרוב על הפחד שאת/ה מרגיש/ה.
-
זיהוי המחשבות השליליות במטרה למזער אותן.
-
שימוש בטכניקת הרפיה/נשימה.
-
פנייה לטיפול פסיכולוגי עם מטפל/ת CBT.
פנייה לטיפול מקצועי רלוונטית כאשר הפחד מוגזם ומתחיל להשפיע על היבטים נוספים בחייו של אדם, כך שהוא מאבד הזדמנויות או מגביל את ההתפתחות האישית והן המקצועית שלו.
הבעיה העיקרית של כל הפוביות היא נטייה להמנעות. למשל, ילד יימנע מהשתתפות בחוג ספורט שהוא אוהב כיוון שאולם האימונים ממוקם בבניין קומות גבוה. הוא מתמודד עם חרדה מפני אירוע סיסמי, ובמצב זה עבודה עם מומחה CBT לילדים יכולה לעזור לשפר את המצב.
אודי, ילד בן 9, גר בתל אביב עם שני אחיו הקטנים. לאחרונה אודי מתמודד עם חשש מפני רעידות אדמה.
הכל החל אחרי ששמע בחדשות וב״דיבור של הגדולים״ על רעידות האדמה שהתרחשו בטורקיה וחשש מאוד שמא תתרחש רעידה כזו בתל אביב, העיר בה הוא מתגורר.
הוריו של אודי היו מודאגים מהפחד של בנם והחליטו לפנות לעזרה ממטפלת. הם נפגשו עם אוראל, מטפלת המתמחה בטיפול בפוביות בילדים.
במהלך הפגישה הראשונה למדה אוראל על הפחד של אודי מרעידות אדמה והשפעתה על חיי היומיום שלו. אודי פחד ללכת לבית הספר, לישון לבד, ואפילו לצאת החוצה. במקביל אוראל שוחחה עם הוריו של אודי כדי להבין את חששותיהם ותמיכתם בסיוע לאודי להתגבר על הפחד. יחד, הם הגיעו להבנה שיש צורך בתוכנית טיפול שתכלל טיפול בחשיפה וכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). המטרה הייתה לעזור לאודי להתמודד בהדרגה עם הפחד בסביבה מבוקרת ובטוחה.
לאורך הטיפול, אודי ואוראל עבדו יחד כדי לזהות ולאתגר את המחשבות והאמונות השליליות שהעצימו את הפחד של אודי מרעידות אדמה. הם תרגלו טכניקות הרפיה ותרגילי הדמיה כדי לעזור לאודי להרגיש יותר שליטה ולהפחית את החרדה שלו. כמו כן, אודי השתתף במפגשי טיפול בחשיפה בהם נחשף בהדרגה לסימולציות של רעידות אדמה, החל מקלות והולכות וגדלות בעוצמתן. המפגשים הללו נועדו לעזור לאודי להתעמת עם הפחד שלו ולפתח הן תחושת שליטה והן שליטה במצב.
לאורך כל הטיפול, הוריו של אודי היו מעורבים ותמכו בהתקדמות בנם. הם למדו על האסטרטגיות והטכניקות שאודי תירגל בטיפול והמשיכו לחזק אותן גם בבית.
לאחר מספר שבועות של טיפול, החשש של אודי מרעידות אדמה פחת משמעותית. הוא היה מסוגל ללכת לבית הספר, לישון לבד, ואף לצאת החוצה מבלי להרגיש מוצף מפחד. אודי ואוראל המשיכו לעבוד יחד במשך כמה פגישות נוספות כדי לגבש את ההתקדמות שלו ולהבטיח שלאודי את יהיו הכלים והאסטרטגיות המתאימים כדי להמשיך לנהל את הפחד שלו.
לסיכום, מקרה הפחד של אודי מרעידות אדמה היה מצב מורכב, אך בעזרתם של אוראל, המטפלת שלו והוריו התומכים, הצליח אודי להתגבר על הפחד ולהשיב לעצמו את חייו. משך הטיפול היה בטווח ה-10-12 מפגשים וכלל שילוב של טיפול בחשיפה, טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטכניקות הרפיה. באמצעות עבודה משותפת, הם הצליחו לעזור לאודי לפתח תחושת שליטה ושליטה בפחד שלו, ולאפשר לו לחיות חיים שלווים ומספקים יותר.
בואו נדבר
מוזמנים לשיחה עם איתן טמיר,
ראש המכון והמנהל המקצועי,
לשיחת ייעוץ קצרה, ממוקדת וחד-פעמית -
הערכה מותאמת אישית, חידוד הבעיה
והכוונה מדויקת למטפל.ת -
אצלנו או אצל עמיתים.
עלות: 140 ש"ח
הרשמה מהירה:
מענה לכל שאלה
(המענה אנושי, לפעמים לוקח זמן):