טיפול בתנועה למבוגרים
טיפול בתנועה היא גישה פסיכותרפויטית העושה שימוש בתנועה על מנת לקדם אינטגרציה בין החלקים הרגשיים, הקוגניטיביים, החברתיים והגופניים של האדם. טיפול בתנועה מחזיק יתרונות ברורים בכל הנוגע לשיפור בריאות הנפש באמצעות הפחתת חרדה ולחץ והקלה בסימפטומים של מתח ודיכאון.
טיפול זה משתמש בתנועה ובאמצעים נוספים של תקשורת שאינה מילולית, נוסף על טיפול בדיבור, על מנת לתת מענה למצוקות פסיכולוגיות והתנהגותיות שלעתים אינן מתבטאות באופן שפתי בלבד. במילים פשוטות - טיפול זה מעניק לגוף קול במקומות שבהם ישנן חוויות או רגשות חסרי שם או ביטוי מילולי.
טכניקות
טיפול בתנועה נראה שונה עבור כל אחד כתלות במידה שבה הוא מרגיש בטוח, בעל גישה מלאה ופתוחה לגופו, ובעל היכרות אישית עם ביטוי אותנטי ומחובר לגוף. תהליך של טיפול בתנועה יכול לנוע על מנעד שבין טיפול שמרביתו בשיח ובדיבור לבין טיפול שמרביתו תנועה וריקוד.
במפגש של טיפול מסוג זה המטפל עשוי :
-
לסייע למטופל לחקור ולמצוא מובן ומשמעות בחיבור שבין תנועה לרגש
-
לעודד ולסייע למטפל ללמוד "לקרוא" את האותות שגופו משדר לו הכוללות תחושות כלליות מן הגוף ושימת לב לאופן הנשימה
-
להדריך את המטופל להביע את עצמו באמצעות תנועות ואלתור
-
להציע התערבויות טיפוליות מילוליות או תנועתיות שיכולות לסייע בתהליך ההחלמה
-
ללוות את העיבוד של הרגשות המתעוררים במהלך הטיפול מתוך התנועה.
מטפלים בתנועה עשויים להשתמש בטכניקה המוכרת כ"שיקוף" (mirroring) , הכוללת חיקוי של תנועותיו של האחר. טכניקה זו יכולה לסייע למטופל להרגיש מחובר יותר לאחרים ולייצר תחושות אמפתיה כלפיהם.
מטפלים בתנועה מספקים למטופלים את המרחב לחוות תחושת בחירה, אימות והתמודדות עם תחושותיהם הפנימיות. הם גם מציעים דרכים מלאות חמלה ותמיכה לבסס תחושת שליטה ואוטונומיה במסגרת הגוף.
עבור אילו קשיים נפשיים מתאים טיפול בתנועה?
טיפול בתנועה למבוגרים יכול לשמש לטיפול במספר קשיים פיזיולוגיים או רגשיים.
הטיפול יכול לסייע בשיפור תחושת הערך העצמי והינו שימוש עבור אנשים המתמודדים עם קשיים הנוגעים לדימוי הגוף. מקרים נוספים בהם שיטת טיפול זו יכולה לסייע:
-
חרדה
-
דלקת מפרקים
-
כאב כרוני
-
בעיות תקשורת
-
דמנציה
-
דיכאון
-
הפרעות אכילה
-
ערך עצמי נמוך
-
הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD)
-
פוסט טראומה מורכבת (C-PTSD)
היתרונות של טיפול בתנועה
-
מקדם רוגע - באמצעות שימוש בטיפול במנועה, המטפל יכול לספק אסטרטגיות מבוססים על מנת לווסת את הגוף, מה שמייצר תחושת רוגע מוגברת
-
מודעות עצמית - בטיפול בהפרעות אכילה, בנייה של מודעות עצמית יכולה לסייע לאנשים להרגיש מחוברים יותר לאותות שהם מקבלים מגופם. הדגש שניתן לגוף במסגרת טיפול בתנועה מאפשר למטופל/ת לדעת לזהות תחושות רעב ושובע, כמו גם את הרגשות שמתפתחים סביב כך.
-
טכניקות התמודדות- טיפול בתנועה יכול לשמש כמצע לפיתוח טכניקות התמודדות לשימוש מחוץ לחדר הטיפולים. מתוך הטיפול ניתן ללמוד לחקור ולקרוא סימנים שהגוף שולח לנו בעתות מצוקה ולחץ, ומתוך כך לזהות טריגרים וליישם טכניקות מתאימות להרגעה.
יעילות ומחקרים
-
מחקר סקירה מ2019 מצא כי טיפול בתנועה משמש כהתערבות טיפולים מועילה בדיכאון אצל מבוגרים [1]
-
סקירה נוספת מ2019 מצאה כי טיפול בתנועה אפקטיבי בטיפול במצבי חרדה ולחץ ומשפר יכולות בינאישיות, יכולות קוגניטיביות ואיכות חיים כללית [2]
-
מחקר פיילוט שנערך בשנת 2020 מצא כי טיפול בתנועה הינה אופציה טיפולית משלימה ואפקטיבית לטיפול בהפרעות אכילה, אשר משפרת בפרט את תחושות שביעות הרצון מהגוף ותפיסת הגוף של המטופלים [3].
דגשים לגבי טיפול בתנועה
-
נוחות ותחושת ביטחון - עבור אנשים שחוו טראומה, יצירת מרחב בטוח והתקדמות איטית בטיפול הם גורמים חיוניים. כאמור, טיפול מסוג זה נמצא אפקטיבי בפרט לטיפול בטראומה, אך התהליך שלו כולל התקדמות הדרגתית בביסוס מרחב הביטחון של המטופל ויציאה מאזור הנוחות, חוויה אשר עשויה להיות מורכבת עבור אנשים מסוימים.
-
מגבלות בריאותיות - מטפלים חייבים גם לקחת בחשבון את המגבלות הפיזיות והבריאותיות של המטופל. בהתאם למצבים רפואיים מסוימים ההצגה או הביטוי של הריקוד או התנועה עשויים להשתנות, ותפקידו של המטפל לפגוש את המטופל במקום בו הוא נמצא, ולהגיב בהתאם.
חשוב לציין כי אין להשתמש בטיפול בריקוד בפני עצמו עבור מצבים מסוימים. הפרעות אכילה כגון אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה והפרעת אכילה בולמוסית הן בעיות בריאות נפשיות חמורות הדורשות טיפול מקצועי של מטפל רגשי, דיאטנית או פסיכיאטר, ובמרבית המקרים - שילוב של מספר גורמים.
חיבור מחדש של הגוף עם הרגשות מאפשר למטופל לחוות ולהביע את עולמו הפנימי, לזהות משמעות בהתנהגויות ובקשרים ולפתח את בריאות הנפש שלו.
מקורות:
Karkou V, Aithal S, Zubala A, Meekums B. Effectiveness of dance movement therapy in the treatment of adults with depression: A systematic review with meta-analyses. Front Psychol. 2019;10:936. doi:10.3389/fpsyg.2019.00936
Koch SC, Riege RFF, Tisborn K, Biondo J, Martin L, Beelmann A. Effects of dance movement therapy and dance on health-related psychological outcomes. A meta-analysis update. Front Psychol. 2019;10:1806. doi:10.3389/fpsyg.2019.01806
Savidaki M, Demirtoka S, Rodríguez-Jiménez R-M. Re-inhabiting one’s body: A pilot study on the effects of dance movement therapy on body image and alexithymia in eating disorders. Journal of Eating Disorders. 2020;8(1):22. doi:10.1186/s40337-020-00296-2