טיפול CBT בעבריינות נוער ומבוגרים - מין, אלימות ומשפחה

טיפול CBT למטופלים עבריינים

  

ניתוח חדש של התערבויות הנעשות בתחום המשפט הפלילי האמריקאי, קובע כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי להפחית פשיעה עתידית, לעזור לקורבנות ולמנוע הישנות של פשעים.

 

מאז שהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי החל את דרכו במחצית השנייה של המאה ה-20, כשמטופלים רבים עם הפרעה נפשית שוחררו מאשפוז בתי החולים הפסיכיאטרים לשיקום בקהילה, הוא תפס מקום נרחב  כמעט בכל תחום טיפול, בין היתר במערכת המשפט הפלילי. למעוניינים, מוזמנים לפנות אלינו לגבי המלצה על מטפל קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בתל אביב ובכל הארץ. 

  

 

יעילות CBT לטיפול בעבריינים

 

במסגרת זו הוא לעתים מחליף תכניות והתערבויות אחרות שהיו נהוגות בעבר. מטפלים משתמשים כיום ב-CBT  למניעת הישנות פשעים בקרב בוגרים וכטיפול פסיכולוגי בנוער עבריין, לסייע לקורבנות להתמודד עם ההשפעות הפסיכולוגיות של הטראומות שעברו, ולהתמודד עם התמכרות לאלכוהול וסמים, דכאון, אלימות והתנהגויות מסוכנות אחרות.

 

מחלקת המשפטים האמריקאית בדקה לאחרונה את היעילות של התערבויות קוגניטיביות- התנהגותיות שונות בתחום המשפט הפלילי, המשפט הפלילי לנוער והסיוע לקורבנות. בהתאם לתוצאות היא תייגה את ההתערבויות השונות תחת הכותרת "יעיל", "מבטיח" (כלומר, עם פוטנציאל להיות יעיל) או "אין השפעה". חלק מהתכניות גם סווגו כ"אין מספיק ראיות", באם המחקר לא הוכיח את יעילות השיטה או חוסר יעילותה.

 

במסגרת זו נבדקו 50 תכניות ייחודיות המשלבות CBT כמרכיב מרכזי, ו-8 התערבויות כלליות בתחום ה-CBT. התכניות וההתערבויות שנבדקו נוגעות באוכלוסיות מגוונות, אך המסקנה הכללית היא ברורה ועקבית:

תכניות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שעברו הערכה קפדנית, נמצאו כמועילות להתרעה מפני פשיעה, לסיוע לקורבנות ולמניעת הישנות פשיעה.

 

 

טיפול CBT יעיל יותר לעבריינים צעירים

 

בין היתר נמצא כי תכניות שקהל היעד שלהן הם צעירים, או צעירים וגם בוגרים, נמצאו כיעילות יותר בהשוואה לתכניות שיועדו לבוגרים בלבד. מבחינת מגדר דווקא לא נמצא הבדל בין מידת יעילות התכניות לגברים לעומת התכניות לנשים.

 

מבחינת הנושאים בהם עסקו התכניות, נרשמה הצלחה במיוחד במניעת פשע, עבודה עם הקרבנות ומניעת הישנות.

קיימות תכניות מעטות המתמודדות עם פושעי מין, אך בין התכניות שנבדקו בתחום, אף אחת לא סווגה כ"יעילה" (לכל היותר כ"מבטיחה").

 

מבחינת המרכזיות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, כשה-CBT היה המרכיב המרכזי בתכנית, יותר תכניות היו יעילות לעומת תכניות בהן ה-CBT היה מרכיב משני (למשל כשעיקר התכנית עסק בהתמודדות עם צריכת סמים, תכניות להקניית כישורי חיים וכו').

 

 

לסיכום, מתוך ההערכה המקיפה הזו עולה כי CBT בתחום המשפט הפלילי עובד טוב יותר עם נוער לעומת עם מבוגרים. זה הגיוני משום שאצל מבוגרים קיימים דפוסי חשיבה בעייתיים באופן עמוק ומושרש יותר לעומת הנוער, ולכן יותר קשה ליצור שינוי בקרב מבוגרים. ה-CBT  גם נמצא באופן עקבי כעוזר לקרבנות פשע בהתמודדות עם הטראומה. ולבסוף, בתוך המסגרת של בתי הכלא, נראה גם כי ה-CBT סייע להפחתת חזרתיות בפשיעה.

 

לעומת זאת לא עלו תוצאות חד משמעיות לגבי הטיפול בעברייני מין, ולגבי מניעת אלימות במשפחה. מתוך 50 תכניות שנבדקו, 6 נמצאו כתכניות שלא הביאו להשפעה משמעותית, ולגבי 7 נוספות לא נמצאו מספיק ראיות להשפעה חיובית.

 

 

טיפול CBT קבוצתי לעברייני נוער

 

לצד טיפול פרטני בגישת CBT ניתן גם לקיים טיפול קבוצתי שמשתמש בעקרונות הקוגניטיביים התנהגותיים.

מחקר מ-2023 בחן את יעילותו של טיפול קבוצתי לניהול כעסים אצל נוער עברייני, באחד מבית הסוהר לנוער בטורקיה.

 

תוכנית הטיפול כללה שמונה מפגשים הכוללים הרפיה, הדרכה עצמית, הבנייה קוגניטיבית מחדש וטכניקות אימון לאסרטיביות.

תוצאות המחקר הראו כי בקבוצת הטיפול הייתה ירידה בציוני הכעס וביטוי הכעס וכן עלייה בממד השליטה בכעס.  

 

 

טיפול CBT בשילוב תרופות

 

מחקרים הראו ששילוב טיפול CBT יחד עם תרופות פסיכוטרופיות, עשוי להיות יעיל בטיפול בתסמיני חרדה או דיכאון אצל ילדים ומתבגרים.

הצוות המטפל בילד, יוכל להתאים עבורו את התרופה הנכונה, אך הדבר יעשה רק במקרים בהם יש אמונה שהטיפול התרופתי הכרחי בתהליך הטיפולי של הילד.

 

 

איילת כהן תדהר MSW פסיכותרפיסטית במכון טמיר הרצליה

איילת כהן-תדהר, MSW, טיפול במבוגרים, מכון טמיר הרצליה 

 

נכתב ע״י מומחי מכון טמיר

 

 

עדכון אחרון

 

18 ביוני 2023

  

 

בדיקת עובדות והצהרה לגבי אמינות המאמר מדיניות כתיבה

 

 

מקורות:

 

Thomas Feucht and Tammy Holt (2018). Does Cognitive Behavioral Therapy Work in Criminal Justice? A New Analysis From CrimeSolutions.gov. https://nij.gov/journals/277/Pages/crimesolutions-cbt.aspx 

 

Théberge D, Gamache D. An Appraisal of Narcissistic Rage Through Path Modeling. J Interpers Violence. 2023 Jan;38(1-2):NP796-NP818. doi: 10.1177/08862605221084746. Epub 2022 Mar 25. PMID: 35334202; PMCID: PMC9709537.

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024