טיפול ופסיכותרפיה לבני משפחה של מכורים | ראיון עם שירלי מוריץ

ייעוץ פסיכולוגי לבני משפחה של מכורים

 

טיפול בבני משפחה

של מכורים 

 

 מור צח מוכתר מראיינת את שירלי מוריץ

עו"ס קלינית,

מומחית לטיפול בהתמכרויות

  

 

למה ייעוץ וטיפול משפחתי חשובים לטיפול בהתמכרות לסמים?

התמכרות לא משפיעה רק על חיי המטופל אלא משנה את כל מבנה משפחתו.

קשרים חזקים עם בני משפחה וחברים הם חיוניים ביותר לטיפול נפשי מוצלח בשימוש בסמים ובאלכוהול, ושיטות ייעוץ שונות כוללות את בן הזוג ובני משפחה אחרים של המטופל.

 

היי שירלי, ספרי לי על הרקע המקצועי שלך

אני באה מתחום הטיפול בהתמכרויות, אני עובדת בטיפול עם בני נוער וצעירים ועם בני משפחות של מכורים כבר 16 שנה.

עבדתי באגף הרווחה בחולון במסגרת היחידה להתמכרויות, שם טיפלתי בבני נוער ובצעירים ועם מטופלים קצת יותר מבוגרים ביחידה, בני 24 ויותר.

כיום אני מטפלת במסגרת עמותת אלסם ועמיתת מכון טמיר.

בנוסף, אני מנחה  קבוצות טיפוליות וקבוצות תמיכה: קבוצות של צעירים, קבוצות לטיפול בבני נוער וילדים ומטפלת עמיתה של מכון טמיר בראשון לציון.

כמובן שאני לא מטפלת רק במכורים ובבני משפחותיהם.

בסה"כ, כשאתה מטפל במכורים, ההתמכרות היא סימפטום להרבה בעיות שיושבות שם מתחת לשימוש בחומרים וההתמכרות עצמה, בשאלות הבאות אני מאמינה שנגיע גם לזה.

 

ספרי לי על סוגי הטיפול, הדינמי והטיפול הקוגניטיבי התנהגותי

הטיפול הדינמי נחשב לטיפול הנפשי הקלאסי. אף אחד כבר לא ממש עובד בשיטה המאוד קלאסית, כולם משלבים ועובדים קצת אחרת. כיום הגישה היא יותר התייחסותית שבה המטפל והמטופל הם בגובה העיניים. המטפל הוא 'ראשון בין שווים', גם אם היחסים הם היררכיים, של עוזר ונעזר, יש הדדיות ושותפות, יש מטרה משותפת לקדם את המטופל ואת חייו. המטפל נתפס כסובייקט, ולא רק כאובייקט, זאת אומרת, יש כאן שני אנשים שמושפעים אחד מהשני ומשפיעים זה על זה .

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מתאים לטיפול בהתמכרויות, כי מדובר בסימפטום ספציפי והטיפול עובד על הפחתת הסימפטום הזה. כשעובדים על להפחית את הסימפטום נוגעים בתכנים שקוראים להם דינאמיים בלי להבין בעצם, אבל זה לא שעושים טיפול דינמי, לא עובדים על ההעברה ביחסים בין המטפל למטופל, או על ההתנגדות לטיפול, אלא ההבנות הן דינאמיות, כלומר, מנסים להבין מה קרה שם. הרבה פעמים זה כן חשוב שמישהו יבין למה הוא תופס את עצמו בצורה מסוימת ועל מה זה יושב, כמו בטיפול דינמי, שזה יושב על משהו שאמרו לו בבית למשל. אבל בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי לא עובדים על זה לאורך זמן ולא עובדים על מערכות היחסים במשפחת המקור, כמו בטיפול דינמי, אלא יוצאים מזה ל"אוקיי, אז בגלל זה אני תופס את עצמי בצורה מסוימת" ועכשיו בוא נראה באילו דרכים אני יכולה לעזור לך לראות את עצמך אחרת".

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לעומת הטיפול הדינמי לא נועד לעבוד על היחסים בין המטפל והמטופל. בטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הדגש הוא על שני אנשים, מטפל ומטופל, שלומדים יחדיו את הבעיה של המטופל, בדרך כלל עם בעיה ספציפית יותר שהוא פונה בעטיה. 

אז יש כל מיני טכניקות שבאמת הן יותר "סיביטיסטיות" (שייכות לעולם ה-CBT), שמתמקדות באמונות הבסיסיות שיש לי לגבי עצמי, לפעמים זה כל מיני עיוותי חשיבה שיש לי, כמו: "אם מישהו לא אוהב אותי זה אומר שאף אחד לא יאהב אותי", או "אם קיבלתי ציון מסוים אז זה אומר עליי ככה וככה" ואז באמת עובדים על דפוסי החשיבה.

 

מה הן ההפרעות הכי שכיחות בפניות לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ומה עמדתך לגבי הטיפול בשיטה הזו?

יש כל מיני סימפטומים ספציפיים שמתאימים יותר לטיפול הקוגניטיבי התנהגותי שעובדים הרבה יותר מהר, כמו למשל חרדות, דיכאון, הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים , OCD, וכמובן יחסים זוגיים קשים והפרעות אישיות, שהן הפרעות שכיחות בפניות אליי.

אני מאמינה שאפשר לשלב בין שיטות פסיכותרפיה, ושכל כלי טיפולי מוכח הוא מצוין ולכן השילוב הכרחי.

CBT מביא להתקדמות מאוד מהירה בתהליך הטיפולי ואני חושבת שיש עוד דברים חשובים שצריך לעשות כדי לשמר את ההישגים שהמטופל הגיע אליהם, שלקוחים מהעולם הפסיכותרפי הדינמי.

 

ספרי לי על הגישה הטיפולית העיקרית איתה את עובדת ועל תהליך העבודה שלך עם מטופלים ובני המשפחה

אני משלבת בין הגישה הדינמית לבין הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. תהליך העבודה תלוי בשאלה עם איזו התמכרות ספציפית המטופל מגיע לקליניקה של מכון טמיר בת"א. אם מטופל אומר שהגיע עם בעיה ממוקדת, כמו התמכרות לאלכוהול, לקנאביס, או לשימוש יתר באינטרנט, ומבקש טיפול CBT, נקיים קודם כל מפגש אינטייק ראשוני, כדי שאוכל לקבל תכנים אישיים ופרטי רקע על חייו ולבצע הערכה באשר למטרת הטיפול, מטרותיו ומשכו. לאחר מכן אנחנו צועדים יחדיו מההווה לכיוון העבר. כלומר, כמעט תמיד אנחנו הולכים מההווה אל העבר, אבל אפשר לומר שבטיפול הקוגניטיבי התנהגותי אנחנו עובדים תמיד סביב אותו סימפטום - ההתנהגות המתמכרת.

חשוב להסביר שטיפול CBT בהתמכרויות לא אומר שלא מכילים בו את המטופל וזה לא שלא נמצאים איתו בהצפות הרגשיות שלו. נדרשת הרבה אמפתיה ודגש על הקשר בין המטפל לבין המטופל, ובהחלט עושים את זה. לא מדובר בתהליך פסיכותרפיה  מאוד טכני וקונקרטי, אבל כן עושים תרגולים ושיעורי בית ונותנים משימות וכלים במטרה להתמודד עם המצב המנטלי שהמטופל המכור בא איתו. זה לא תהליך אינטרוספקטיבי שאורך חודשים ושנים. אנו נותנים למטופל כלים תפקודיים אינסטרומנטליים להתמודדות עם אוביקט ההתמכרות שלו, כלים שהוא יכול להיעזר בהם מעבר למסגרת השבועית של הטיפול עם המטפל, תוך היעזרות במעגלי תמיכה, כמו בני המשפחה. כך מתבטא השילוב של הטיפול הדינמי והטיפול הקוגניטיבי התנהגותי. לעומת זאת, אם מטופל מגיע ואומר "רע לי ואני לא יודע מה יש לי", מספר על איזושהי מצוקה, אז מתחילים במעגל היכרות רחב יותר ופחות ספציפי ומתמקד, מזהים כל מיני דברים בדרך ומשתמשים בתבונה בכמה מעשרות הכלים של CBT כדי לעבוד על התכנים שעולים. אז גם שם אני עושה שילוב, אינטגרציה בין הגישות, אבל הדרך לשם קצת הפוכה.

 

 

איך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מתבטא בטיפול בהתמכרויות?

כשעובדים עם מכור מתמקדים קודם כל בסימפטום, בהפחתה של הופעת הסימפטום. 

זה יכול לקחת תקופה ארוכה של גמילה, של שמירה על ניקיון, של זיהוי של מצבי סיכון, של מה אני אומר לעצמי בכל מיני מצבים כדי לשמור על עצמי במצבי סיכון. יש המון תרגולים.

אצלנו ביחידה להתמכרויות לא קראו לזה CBT אבל זה למעשה CBT, ולפעמים גם DBT.

למשל: קיימנו קבוצה טיפולית 'למניעת נפילה', במסגרתה כל מטופל מזהה את מצבי הסיכון האישיים שלו, כל אחד חושב על אלטרנטיבה התנהגותית כדי להימנע מהמעידה ומה הוא יכול לומר לעצמו: תפיסות עצמיות, מחשבות שעוברות לו בראש ברגעים מסוימים שזה עושה לו "דודה" (חשק עז להשתמש) , אז ההתמקדות היא בהחלפת המחשבה באלטרנטיבה קוגניטיבית שונה.

זאת אומרת, זה טיפול קוגניטיבי התנהגותי לכל דבר. ואז, לאחר שהמטופל 'נקי' מההתמכרות בערך שנה, הוא יכול להיכנס לתכנים יותר עמוקים, תכנים דינמיים. חשוב לציין שטיפול כזה לא מתאים לכל אחד, יש כאלה שרוצים, יש כאלה שפחות רוצים, כי בדרך כלל למכורים יש בעבר שלהם הרבה מאוד טראומות ופגיעות מיניות ולנשים יש הפרעות אכילה, הפרעות אישיות, דיכאונות, חרדות ומשברים נפשיים. יש הרבה מאוד תכנים נפשיים שמצויים מתחת לפני השטח בהתמכרות ובמקביל לעיתים קרובות נדרש ליווי תרופתי על ידי פסיכיאטר, כדי להעמיד לצד התהליך הפסיכותרפויטי טיפול תרופתי משלים. לכן העבודה עם מכורים היא לרוב רב מקצועית ומשולבת. כלומר יש את כל הכלים המקצועיים בתוך העבודה הזאת.

 

תודה לך שירלי.

 

 

 

ייעוץ אישי ומשפחתי

 על טיפול וגמילה מהתמכרות

 

בואו נדבר על הדברים

החשובים באמת

 

 

פגישה טלפונית קצרה

 עם מתאמת טיפול -

 להרשמה (ללא עלות)

 

 

שיחת ייעוץ ממוקדת 

עם ראש המכון - 

בזום או פנים אל פנים (140 ש״ח)

 

 

שיחת הכוונה לטיפול ומטפל

 עם מתאמת בכירה -

 בזום או במכון (70 ש״ח)


 

 

 התכתבו עם איש מקצוע במענה אנושי

(לפעמים לוקח זמן, אבל תמיד עונים):

התייעצות עם פסיכולוג מטפל

 

  

Clinical Psychologists Tel Aviv

 

 

 

קראו המלצות מאומתות של

לקוחות ועמיתים על מטפלי/ות מכון טמיר

 

 

 

השאר תגובה

מה דעתך? מוזמנים להגיב!

שיחת הכוונה לקבלת המלצה על הפסיכולוג/ית שלך:

הכניסו את הטלפון שלכם ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם
חסר שם מלא

מס׳ הטלפון אינו תקין

מה חדש?

דברו איתנו עוד היום להתאמת פסיכולוג או פסיכותרפיסט בתל אביב ובכל הארץ! צור קשר

מכון טמיר הוא מוסד מוכר ע״י מועצת הפסיכולוגים ומשרד הבריאות להסמכת פסיכולוגים קליניים

נחלת יצחק 32א׳, תל אביב יפו, 6744824

072-3940004

info@tipulpsychology.co.il 

פרטיות ותנאי שימוש באתר

הצהרת נגישות

שעות פעילות:

יום ראשון, 9:00–20:00
יום שני, 9:00–20:00
יום שלישי, 9:00–20:00
יום רביעי, 9:00–20:00
יום חמישי, 9:00–20:00
 

© כל הזכויות שמורות למכון טמיר 2024